Lang ventetid på køreprøver koster dyrt
Erhvervsskolerne, virksomhederne og lærlingene betaler alle en høj pris for, at der er en ventetid på omkring seks uger for at komme til køreprøve i hovedstadsområdet. Der er eksempler på lærlinge, som har fået afbrudt deres uddannelse, fordi virksomheden ikke kunne vente på, at de fik deres kørekort.
Det skriver arbejdsgiverforeningen ATL, der beder politiet om at stramme op.
Hos TEC i Hvidovre var der i sidste uge 32 elever, som ventede på at komme til køreprøve, så de kan komme i gang med at køre lastbil og vogntog. De er færdige med deres uddannelse og er egentlig klar til at komme i arbejde. De mangler bare kørekortet.
- Det er en kæmpe udfordring. Mange af dem skal vente seks uger, før vi kan skaffe en køreprøve til dem. Nogen skal have ekstra køretimer af den grund, og vi har eksempler på elever, som har fået afbrudt deres uddannelsesaftale, fordi virksomheden ikke kunne vente på dem, fortæller Morten Sørensen, der er uddannelsesleder for transportområdet på TEC.
Dekra i Brøndby oplever lignende problemer. 79 venter på at komme til køreprøve – heraf er de 20 elever, og nogle kommer til at vente i flere måneder. For tre uger siden sendte erhvervsskolen og en række vognmænd et fælles brev til regeringen.
- Det var et forsøg på at råbe myndighederne op. Vi står i en helt uholdbar situation. Transportbranchen mangler uddannede chauffører, og vi har svært ved at afslutte elevernes uddannelse, fordi de ikke kan komme til køreprøve, siger direktør for Dekra Erhvervsskole Anja Brauner-Kristiansen.
Dekra har endnu ikke fået svar på brevet.
Problemet er isoleret til hovedstadsområdet, hvor politiet i adskillige år har haft for lidt mandskab til at klare efterspørgslen. Ventetiderne er dog blevet endnu længere under coronakrisen, da der i en periode var lukket for køreprøver.
Ingen alternativer
Men erhvervsskolerne i hovedstadsområdet kan ikke bare fylde en bus og køre eleverne til prøve i Slagelse eller Hillerød.
- De vil ikke tage i mod os. De har kun afsat ressourcer til elever fra deres eget område. Det er yderst sjældent, at vi kan få lov til at sende en elev til køreprøve uden for København, siger Morten Sørensen fra TEC.
Det er ikke kun de unge lærlinge, som bliver ramt. TEC i Hvidovre har lige nu en del elever, som tidligere har arbejdet i Københavns Lufthavn. De er ved at blive omskolet, så de kan arbejde i transportbranchen. Men de kan ikke komme i arbejde, fordi de mangler et kørekort.
ATL’s direktør Lars William Wesch beder politiet om at stramme op.
- Ventetiden er en klods om benet på transportvirksomhederne. Det svækker vores mulighed for at få tilstrækkeligt med arbejdskraft. Når man er den eneste udbyder, må man påtage sig et ansvar for, at ventetiden er på et rimeligt niveau, siger Lars William Wesch.