Flere kvinder i førersædet
I Danmark er det kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med absolut færrest kvindelige medarbejdere. Det skal en kæmpe-truck på landsturné være med til at gøre op med.
Hvis man skal gøre unge skoleelever interesseret i et job som lastbilchauffør, er det et stort hit at parkere en enorm Mercedes-truck i skolegården og invitere eleverne indenfor. Det er i hvert fald erfaringen fra transportbranchen, som i nu fire år har besøgt over 600 skoler i hele landet som en del af image- og rekrutteringskampagnen "Job i Transport". Siden august 2016 har mere end 40.000 elever fået besøg af den store specialdesignede truck, der både indeholder lastbil-simulator og masser af gode grunde til at blive chauffør. Da lastbilen genoptog sin Danmarksturné efter at have holdt parkeret i garagen som følge af corona var det med et ekstra fokus på de unge piger.
Baggrunden for kampagnen er, at gennemsnitsalderen i den danske godstransportbranche er høj. Derfor vil der inden for få år opstå mangel på chauffører. Selv om coronakrisen midlertidigt har ændret billedet, har branchen fortsat en langsigtet udfordring med potentiel mangel på arbejdskraft. Derfor har 3F, ATL (Dansk Industri) og DTL-A (Dansk Erhverv) i regi af fondene Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Uddannelses- og Udviklingsfond kørt "Job i Transport" siden 2015.
- De unge synes, at det er sjovt og spændende at få besøg af lastbilen, og det giver en masse kendskab til godstransportbranchen, også hos dem, som allerede er afklaret med, hvad de skal efter 9.-10. klasse. Når man selv kan prøve at sidde bag rattet, bliver det hele mere håndgribeligt for eleverne i modsætning til at lære om faget inde i klasselokalet. Det gør virkelig et stort indtryk på de unge, når de får lov til at komme indenfor i lastbilen, siger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond med ansvar for roadshowet.
Flere kvinder i førersædet
Turene rundt i landet skal afmontere fordomme om chaufførfaget og få de unge til at overveje en karrierevej inden for transport. Og roadshowbilen oplever stor popularitet, hvor skoler efterspørger et besøg flere måneder i forvejen.
Særligt over for de unge piger, er der behov for en indsats, hvis man skal få dem til at overveje en karriere inden for transportbranchen. I Danmark er det kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med absolut færrest kvindelige medarbejdere. Det er en tendens, som branchen arbejder på at ændre. Derfor kører den specialdesignede lastbil ud med et særligt budskab til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet.
- Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et "mandefag", skal vi starte helt nede i folkeskolen. De unge piger skal se godstransportbranchen som en mulighed. Derfor står der "Flere kvinder i førersædet" med store blokbogstaver på lastbilens side, så de unge piger ikke er i tvivl om, at vi ønsker dem i transportbranchen. Og så sørger vi for, at der er kvindelige chaufførlærlinge ude med lastbilen, så ofte det overhovedet kan lade sig gøre. Vi ved nemlig, at det er vigtigt for unge piger, at de møder en person, de kan spejle sig i, fortæller Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen Job i Transport.