23948sdkhjf

- Mindre snak. Mere handling

Kommentar fra Christian Sørensen Madsen, bestyrelsesformand i ITD.

Christian Sørensen Madsen, bestyrelsesformand i ITD, har skrevet følgende kommentar, som er den første af sin slags af månedshilsner, hvor formanden giver et indblik i sine tanker og overvejelser:

”Som formand for et af de vigtigste erhverv i det danske samfund, nemlig vejgodstransport- og logistikerhvervet, så undres, bekymres og skuffes jeg desværre ofte over den manglende forståelse og indsigt i vores fantastiske branche. I stedet for ros og respekt, så bliver vi ofte skældt ud i medier, mødt med høje bøder og udstillet som noget, man hellere vil undvære end trives med på vejene.

Men tænk nu bare et minut over konsekvenserne, hvis vi ikke var her. Hvis ikke lastbilerne dag og nat, alle ugens dage, hele året rundt, leverede varer. Allerede i morgen tidlig ville de første kunder stå med problemer, dyrene uden foder, fabrikkerne uden varer, og i løbet af få dage vil lagrene være tømt og kølediskene tomme. Det er og bliver os, der binder det hele sammen og holder hele vores samfund kørende.

I ITD har jeg derfor sammen med bestyrelsen og de engagerede medarbejdere sat mig for at søsætte rigtig mange tiltag for at skabe et nyt syn på branchen, ligesom jeg vil gøre mit til at udvikle og understøtte en respekteret og stærk dansk vejgodstransportbranche. Med formandens UDSYN vil jeg hver måned give jer et indblik i mine tanker og overvejelser i det arbejde. Velkommen her til første udgave af min nye månedshilsen.

Et tema, som fylder overalt lige nu, er klimaet. Det fylder også hos mig og i bestyrelsen, hvor vi netop har fastlagt rammerne for ITD’s nye klimaplan for grøn omstilling af de tunge transporter. Lad mig sige det lige ud: Grøn omstilling er enormt vigtigt, og vi skal alle være med til at skabe den, men i vejgodserhvervet har vi i den grad også brug for, at politikerne hjælper os med at gøre det.

Efter min mening må den grønne omstilling ikke koste en krone for vognmanden. Vi betaler allerede løbende for udvikling af nye lastbiler, og vi er hårdt ramt af høje skatter og afgifter. Jeg vil derfor klart opfordre politikerne til at se på vores nabolande, hvor man støtter og holder vognmanden skadesløs - endda med økonomisk gevinst, hvis han vælger grønne løsninger.

I Sverige er der for eksempel afgiftsfritagelse for udvalgte drivmidler, herunder biogas og HVO. Det betyder, at rigtig mange lastbiler bruger alternative drivmidler i Sverige, da prisen er stort set den samme som for diesel. I Tyskland har politikerne lavet en maut-fritagelse for lastbiler, der kører på el og gas. For el gælder fritagelsen frem, til en ny lovgivning er på plads, mens den for gas i første omgang gælder frem til årsskiftet – og der tales om en forlængelse på yderligere et år. Og her ser man en stor lyst og vilje til at skifte diesel-lastbilerne ud. Alt sammen til gavn for klimaet.

I Danmark har branchen været god til at tage ansvar, og mange transportvirksomheder har allerede gjort meget eller er godt i gang. Men skal vi nå længere, så skal politikerne tage ansvar og handle! Vi er allerede bagud.

Et andet tema, som modsat klimaet desværre ikke fylder nok efter min mening, er infrastruktur. Der tales hele tiden om infrastruktur, og der er også mange infrastrukturprojekter, der hele tiden dukker op eller blive gentaget, og de har tit et lokalt eller regionalt tilsnit. Det er der ikke noget forkert i. Men efter min mening er der alt for meget politisk snak og for lidt politisk handling.

Ingen ved så godt som vognmændene, at trængslen på de danske veje stiger og stiger. I ITD forsøger vi ved enhver given lejlighed at gøre de ansvarlige politikere opmærksomme på trængselsproblemerne. De lytter og nikker - men intet sker. Jeg efterlyser handling! Se nu at komme i gang med at få landet en ny og langsigtet plan for infrastrukturen i Danmark. Det er der behov for, for ellers kommer vi alle til at sidde fast i lange køer.

Vores transportminister siger, at nye forhandlinger om infrastruktur skal afvente regeringens klimaplaner. Den logik preller af på mig. Det ene udelukker ikke det andet, så kom nu i gang! Der er masser at tage fat på. Mindre snak. Mere handling”.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126