23948sdkhjf

- Vær opmærksom på komplekse eksportregler

DLA Piper mener, at skrappe eksportregler kan give bagslag for danske virksomheder.

Skrappe eksportregler giver bagslag for flere og flere virksomheder.

Det skriver advokatfirmaet DLA Piper.

Det er de senere år blevet en kompleks opgave at eksportere sine produkter til udlandet. Internationale handelsrestriktioner og øvrige regler kan betyde strenge straffe, hvis danske virksomheder ikke overholder dem. Og det gælder først og fremmest om at kende sit produkt fra top til tå, lyder rådet fra to eksperter.

Flercifrede bøder, eksportudelukkelse og i værste tilfælde endda fængselsstraf. Så skarpe konsekvenser kan det have for danske virksomheder, hvis ikke de er opmærksomme på de komplekse eksportregler, der i de senere år kun er blevet endnu mere omfattende – blandt andet på grund af den politiske verdenssituation.

Men området får ikke opmærksomhed på samme måde som for eksempel GDPR-lovgivningen, og derfor går det af og til i hårknude for danske virksomheder, når de med gå-på-mod igangsætter det helt store eksporteventyr, lyder det fra DLA Piper.

- Mange danske mindre og mellemstore virksomheder eksporterer i stigende grad deres varer, og det er jo positivt. Dermed bliver de her regler i samme ombæring relevante for dem. Men compliance i mere bred forstand er ikke et stort fokusområde for dem - og derfor er eller bliver de ikke opmærksomme på reglerne, siger Anders Kaasgaard, der er partner i advokatfirmaet DLA Piper.

Men at være opmærksom er nødvendigt – også selvom man tror, man har styr på det hele i forvejen. Sådan lyder opfordringen fra Sara Schjørring, advokat hos DLA Piper.

- Det gælder først og fremmest om at kende sit produkt godt nok. Man skal vide, hvor alle komponenter stammer fra, og hvor de havner i sidste ende, når man eksporterer. Tjek om produktet og dets eventuelle komponenter er på EU's kontrolliste. Produktets funktioner og anvendelse er afgørende for, om man skal bruge tilladelse eller ej. Herudover er destinationslandet også afgørende – særligt hvis man eksporterer ud af EU, siger Sara Schjørring.

Det skyldes, at der netop udenfor EU gælder en lang række mere eller mindre skrappe regler for enkelte lande, hvilket kan gøre det endnu mere komplekst, end det i forvejen er, når det foregår inden for EU's egne grænser.

Herudover skal man være opmærksom på om man har komponenter i sit produkt, der stammer fra USA, da produktet samlet set kan være omfattet af de amerikanske regler. Det samme er tilfældet, hvis der handles med amerikanske dollars – uanset hvilke to lande, transaktionen ellers måtte foregå imellem.

- Mange virksomheder er simpelthen ikke opmærksomme på, hvor omfangsrige reglerne er. Vi har set virksomheder få millionbøder i USA, og i Danmark straffes brud også hårdt, så det er alvorligt, siger Sara Schjørring. /anga.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148