23948sdkhjf

Stigende pessimisme i danske virksomheder

Laveste niveau af optimisme i fem år.

Danske virksomheder har ikke set så pessimistisk på fremtiden, som det er tilfældet i øjeblikket.

Det viser en rundspørge til Dansk Industris (DI) Virksomhedspanel, hvor over 450 repræsentative danske virksomheder har givet deres forventninger til fremtiden til kende.

Laveste optimisme i fem år

Ifølge DI indikerer virksomhedernes dalende tillid, at væksten i dansk økonomi vil aftage næste år. Det stemmer overens med vurderingen i DI’s seneste prognose, hvor væksten i dansk økonomi er vurderet til at falde fra 1,9 procent i år til 1,2 procent næste år.

De mest positive forventninger finder man blandt virksomheder, hvor salget til udlandet udgør over halvdelen af omsætningen. Det er virksomheder, som typisk sælger deres produkter over hele verden, og de har derfor en aktie i den galoperende vareeksport til USA og BRIIKS-landene, som efter årets ti første måneder er steget med 30,8 procent i forhold til samme periode sidste år. Sammenlignet med forventninger til 2019 er optimismen blandt de eksporttunge virksomheder dog stilnet en anelse af. Faldet i verdenshandlen og de stigende handelsbarrierer over det seneste år kan have fået hænderne ned blandt nogle af virksomhederne.

”Virksomheder, hvis omsætning kun i mindre grad består af salg til udlandet, har stort set samme forventninger til det kommende år som for et år siden. Det er afmatning på nogle af virksomhedernes vigtige nære eksportmarkeder, herunder særligt tilbagegang i tysk industri, som har lagt en dæmper på forventningerne i de virksomheder. Eksportfremgangen på 7,4 procent til de europæiske lande undtagen Tyskland, Sverige og Storbritannien har modsat givet nye vækstmuligheder”, lyder det fra DI.

Virksomheder, som udelukkende sælger til det danske marked, er blevet betydelige mindre optimistiske og har lavere forventninger til næste år end virksomheder med salg til udlandet. Forventet tilbagegang fra historisk høj aktivitet i byggeriet, en presset bilbranche og fortsat stigende online detailhandel, herunder handel på udenlandske hjemmesider, udfordrer forskellige hjemmemarkedsvirksomheder og kan være medvirkende årsager til den dalende optimisme. /anga.

Fakta

  • Resultaterne om virksomhedernes konjunkturvurderinger fra DI’s Virksomhedspanel for 1. kvartal 2020 bygger på svar fra 462 ud af 2.014 adspurgte virksomheder.
  • Virksomhederne har afgivet svar i perioden 27. november til 11. december 2019.
  • Panelet består af et repræsentativt udsnit af DI’s medlemskreds.
  • Panelet dækker lige fra de mindste virksomheder til de allerstørste virksomheder i Danmark og repræsenterer virksomheder, der tilsammen har 75.000 – 110.000 ansatte i Danmark.

Kilde: Dansk Industri.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125