23948sdkhjf

Danmark får første klimalov

Bred aftale om ambitiøs og bindende klimalov.

Danmark har fået landets første klimalov nogensinde, efter regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet i weekenden indgik aftale om en ambitiøs og bindende klimalov.

Klimaloven gør klimamålet på 70 procent i 2030 til dansk lov og sikrer, at Danmark tager lederskab for den grønne omstilling, hæver ambitionerne for klimaet og inspirerer hele verden til klimahandling, lyder det i en skriftlig meddelelse.

Med den nye klimalov vil den til enhver tid siddende regering være forpligtet til at sikre virkeliggørelsen af 70 procent målet i 2030. Med den brede opbakning blandt Folketingets partier er klimaloven bindende for fremtiden.

Samtidig styrkes Klimarådets rolle som uafhængig klimavagthund betydeligt. Rådets får flere midler, flere eksperter og vælger selv ny formand og nye medlemmer.

- Vi får nu en bindende klimalov, som er en af verdens mest ambitiøse. Jeg ser loven som en afgørende vending i klimakampen – og et fantastisk afsæt til de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan, hvor de ambitiøse mål skal omsættes til konkret grøn handling, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Klimaloven lovfæster 70 procent målet og forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling. Handlepligten i loven sikrer, at den til enhver tid siddende klimaminister konstant holdes til ilden og ikke kan slække på indsatsen.

Forhandlingerne om klimaloven har stået på siden september.

- Det har været et svært og sejt forløb at komme igennem. Men det har været afgørende for regeringen, at klimaloven ikke bare kan annulleres af en mindre ambitiøs regering i fremtiden. Derfor er det afgørende, at vi nu har sikret et bredt flertal bag loven. Jeg vil derfor gerne sige tak til hver og en, der har sat deres ben i forhandlingslokalet gennem hele efteråret, siger Dan Jørgensen. /anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141