Jens Lund bliver 50
Jens Lund started i DSV A/S i 2002 – 32 år gammel. Forinden havde Jens Lund som rådgiver i Carnegie Investment Bank bistået DSV A/S daværende koncerndirektør Kurt K. Larsen i forbindelse med overtagelsen af DFDS Dantransport.
Kurt K. Larsen var så tilfreds med rådgivningen, at han tilbød Jens Lund stillingen som finansdirektør.
Resten er så at sige historie.
Ifølge en pressemeddelelse fra DSV A/S var det ikke bare Jens Lunds finansielle ekspertise, der imponerede Kurt K. Larsen. Det var også Jens Lunds arbejdsmoral og vedholdenhed.
»Han er meget hårdt arbejdende. Han fører tingene helt til ende og han finder en vej til at fuldføre opgaven, selv når den ligger lidt uden for hans færdigheder. Han er hverken bange for at få snavsede hænder eller hoppe i dybt vand. Faktisk er han overbevist om, at han vil kunne løse de problemer, han stor overfor,« hedder det i pressemeddelelsen.
Børnearbejder
Jens Lund voksede op i landsbyen Fole ved Ribe. Faderen var lastbilchauffør og moderen havde rengøringsjob og familien havde i alt fire børn.
Som så mange andre børn på landet fik Jens Lund tidligt lov til at hjælpe til.
- Jeg kørte traktor og hjalp med høsten fra jeg var ni – det var reelt børnearbejde, siger Jens Lund.
Da han nåede 18 år havde han haft 20 forskellige småjobs, der alle krævede at han fik fuldført opgaven – vel og mærke uden hensyn til erfaring og erhvervede erfaringer.
- Jeg blev betroet rigtigt meget ansvar allerede i en tidlig alder, og når man pludseligt ender på dybt vand, så er synker man eller man lærer at svømme. Jeg fandt ud af og ”svømme” og dermed opbyggede jeg en naturlig tillid til mine evner og færdigheder, husker Jens Lund.
Modvind
Da 32-årige Jens Lund kom til DSV i 2002 kæmpede det hurtigt voksende speditions- og logistikselskab med vokseværk. Selskabet havde ikke nogen corporate finance organisation og her skulle det vise sig, at Jens Lund det perfekte match, fordi han ”finanstroldmand” kunne skabe og udvikle den finansielle struktur, der har været en væsentlig forudsætning for DSV’s opsigtsvækkende væksteventyr.
Her var det heller ikke noget handicap, at Jens Lund faktisk havde nogen forståelse for forretningen DSV med i baggagen, da et af de mange småjobs den unge Jens Lund havde, var som lastbilchauffør.
Jens Lund fik brug for sin vedholdenhed i de første år i DSV. Allerede som rådgiver i Carnegie i forbindelse med forhandlingerne og finansieringen af DSV’s opkøb af DFDS Dantransport, oplevede han, at hans corporate finance tilgang til tingene kolliderede med Leif Tullberg og Kurt K. Larsens mere direkte tilgang.
Sammenstødende fortsatte i takt med at DSV-koncernen skulle tilpasses til det her nymodens corporate finance og governance krav. En periode, hvor Jens Lund formåede at stå fast – men med vigtige nye erfaringer i baggagen.
- Jeg opdagede hvor meget uproduktiv energi, der bliver spildt, når man er fastlåst i en konflikt og du ikke får den opbakning, som du føler du fortjener. Derfor har jeg som leder siden altid søgt at være så åben som mulig og støttet gennemsigtighed. Jeg ønsker virkeligt at vide hvis, og hvorfor vi bør ændre noget. Men jeg forventer også, at man møder velforberedt op. Jeg efterspørger fakta baserede diskusioner og gode løsninger. Hvis medarbejdere eller andre kommer ind på mit kontor med et problem, så ønsker jeg, at de forlader det med en løsning, siger Jens Lund.
Værdier
Han holdt som bekendt ved, fordi han var sikker at hans anbefalinger var sunde. Dertil kommer, at han også havde en grundlæggende interesse i virksomhedens drift og dens sundhed.
- DSV passer til mig, fordi det ikke er en Storby-koncern. Det er grundlæggende en virksomhed med en ydmyg tilgang til tingene, og det er der jeg selv kommer fra. DSV Panalpinas værdier, er mine værdier.
Forandringsleder
DSV Panalpina er vokset enormt siden opkøbet af DFDS Dantransport og DSV’s oprykning i den erhvervsmæssige superliga. Det samme er Jens Lund, der oprindeligt er uddannet revisor. Hans regnskabsmæssige baggrund tvinger ham til at insistere på præcision, faktiske og tal-baserede beslutninger, samt at løse problemer ved at identificere de bagvedliggende årsager frem for at ty til lappeløsninger.
Men han beskrives samtidig som en både kreativ og visionær som leder.
- Jeg identificerer ikke mig selv som revisor. Jeg har en meget iværksætterånd og mit mål er, at skabe det bedste fundament for at virksomheden kan vokse. Skabe den virksomhedsarkitektur, der er forudsætningen for at DSV kan fortsætte med at vokse. Jeg syntes ”gatekepper” er en god beskrivelse af hvem, jeg er og hvad jeg gør. Jeg er interesseret i mit forretningsområde og forsøger at fremme det bedst muligt, siger Jens Lund.
Han erkender samtidig, at det ikke nødvendigvis ser sådan ud for dem, der sidder på den anden side af bordet.
Selv om han ikke ser sig selv som revisor, ligger han ikke skjul på, at det er færdigheder og erfaringer, der har tjent ham vel igennem karrieren.
- Jeg har ikke noget imod at bestille noget. Da jeg startede som praktikant, blev jeg bogstaveligt talt sendt til kælderen for at revidere regnskaber hele dagen. Senere var jeg revisionsassistent for en partner i virksomheden. Her arbejdede jeg alle timer på stedet indtil arbejdet var fuldført. Jeg engagerede mig i arbejdet og på en eller anden måde blev det interessant. Jeg har altid haft denne evne til at fokusere fuldstændigt på et interessant og vigtigt arbejde ... arbejde, der virkelig betyder noget og fremdrager dig videre.
En evne, som han selv er sikker på har banet vejen for det job han har haft siden 2002.
”Og denne evne er det, der banede vejen for det job, han nu besidder.
- I dag er mit job mere operationelt og det handler om strategisk forretningsudvikling fremad. Om udvikling af systemer og processer, der gør det muligt for speditørerne at udmærke sig - at sætte et stort smil på deres ansigter, siger Jens Lund.
Omdømme
Jens Lund er klar over, at han har ry for at være en ”hård hund”. Han erkender, at han har en meget ringe tolerance over for kolleger, der forsømmer at handle, når det er påkrævet. Han forventer omgående handling når det er nødvendigt, og komplet orientering om ”sagen”. Han forventer også loyalitet over for koncernens retningslinjer.
- Jeg har ændret den oprindelige betydning af udtrykket FIFO fra ”First In, First Out,” til ”Fit in, or F*** Off”, for at få folks opmærksomhed og for at drive forandringledelse fremad i DSV. De fleste mennesker bryder sig ikke om forandring, så deres første reaktion er at kæmpe imod. Men realiteten er, at du er nødt til at ”springe på toget”. Fit in or F***Off” er ikke og har aldrig afspejlet DSV’s kultur som sådan – men det handler om forandringsledelse.
Viden
Jens Lund har angiveligt en næsten uudslettelig tørst efter viden og lyse nye ideer - og han er interesseret i mennesker. Derfor taler og diskuterer han gerne om alt fra politik, samfund eller personlig lykke.
»Han afslutter hver anden sætning med et” ved du hvad jeg mener ”- både for at kontrollere, at du følger hans ræsonnement, men også for at invitere dig til at deltage og give et andet perspektiv.«
For Jens Lund handler det om summen af viden, at kende alt hvad, der er at vide og ikke finde sig selv i en situation, hvor ”vi ved ikke, hvad vi ikke ved”.
Dertil kommer, at han også indædt kæmper for at vinde og føre DSV videre til succes.
Hvis han mener, at han har ret (og andre har forkert), siger han det og er lige så kompromisløs, som han er tålmodig, idet han udøver en omhyggelig interessentstyring i retning af at nå sit slutmål.
Gennem årene er begreber som gennemsigtighed, faktabaserede diskussioner, grundlæggende årsager, opfyld forventninger eller overgå dem, summen af viden og flere andre, givet ekko ikke bare i Jens Lunds finansorganisation, men også i resten af DSV Panalpina Group som sunde driftsprincipper.