23948sdkhjf

Påkørsler er en dyr fornøjelse

Ulykker med hjorte koster samfundet dyrt.

I perioden 2012-2017 har trafikulykker med hjorte kostet samfundet mindst 1,7 mia. kr. i materielle skader. Det viser en ny COWI-rapport udarbejdet for Dyrenes Beskyttelse.

Rapporten har undersøgt de økonomiske konsekvenser af trafikulykker med hjorte i forhold til både personskader og materielle skader, og især på materielle skader er tallene slående.

I gennemsnit beløber de økonomiske omkostninger til materielle skader ved en trafikulykke med en hjort sig til 23.314 kr., viser tal fra IF Skadesforsikring. Med mere end 12.000 hjortepåkørsler om året løber omkostningerne for samfundet op i mindst 280 mio. kr. årligt.

- Det er et højt antal påkørsler og dermed også omkostninger for samfundet. Det svarer til godt 5 procent af forsikringsselskabernes samlede udbetalte erstatninger til kasko, siger Svend Torp Jespersen, projektleder hos COWI.

Den bedste måde at nedbringe skadesomkostningerne er ved at forebygge ulykkerne. Ud over at oplyse bilisterne om, hvor risikoen for hjortepåkørsler er størst, håber Dyrenes Beskyttelse nu at indlede et samarbejde med de danske forsikringsselskaber om at udvikle foranstaltninger, som reducerer antallet af påkørsler. Det kunne for eksempel være at udvikle mobilalarmer, som i lighed med andre trafikalarmer, vil kunne advare trafikanterne om risikoen for hjortepåkørsler på bestemte tidspunkter og strækninger og på den måde mindske faren for påkørsler.

- Mere end 280 mio. kr. om året er et højt beløb selv for forsikringsselskaberne, og vores forventning er, at branchen med så store udgifter vil være imødekommende over for at finde nye initiativer til at forebygge ulykkerne. Vi har efterhånden nogle ret præcise data på, hvor påkørslerne sker og derfor også nogle idéer om, hvor man kan have gavn af for eksempel en hjortealarm direkte på telefonen, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse. /anga.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109