Havne øger grønt fokus
Brancheorganisationen Danske Havne, der repræsenterer landets erhvervshavne, retter nu øget fokus mod den grønne omstilling, der sker i havnene i disse år. Der er masser af succeshistorier at fortælle og erfaringer at dele, og derfor er der taget initiativ til en ny grøn temahjemmeside og et nyt grønt udvalg på tværs af havnene.
- Jeg er meget tilfreds med den udvikling, vi oplever i øjeblikket. Rundt omkring i landets havne ser vi nye projekter med alt fra solceller, elbiler og ikke mindst nye vindmøller, der både leverer grøn strøm til havnene, men som også de lokale byers indbyggere får gavn af. Vi deler gerne ud af vores erfaringer og vil gerne samarbejde bredt med både politikere og Det Blå Danmark generelt, så vi samlet set får bidraget bedst muligt til den grønne omstilling, forklarer Tine Kirk Pedersen, der er direktør for brancheorganisationen.
Danske Havne lancerede i sidste uge en ny hjemmeside, og en del af den er en ’grøn temaside’ (www.danskehavne.dk/tema-groen-omstilling), som bliver en fast del af forsiden, og som organisationen vil bruge, når den udgiver ’grønne’ nyheder.
- Vores øgede fokus går hele vejen igennem organisationen, og det betyder, at vi i endnu højere grad fremover vil finde og dele nyheder om netop den grønne omstilling. Tanken bag er i højere grad at understrege, at vi arbejder i en branche, der også gør sit på området, understreger Tine Kirk Pedersen.
Ny temaside og grønt udvalg
Danske Havne har den seneste uge på den nye temahjemmeside i flere artikler beskrevet konkrete grønne projekter i landets havne.
I Hirtshals Havn arbejder de strategisk efter FN’s verdensmål om bæredygtighed, i Hvide Sande Havn arbejder de målrettet efter at reducere deres CO2-udslip med hele 94 procent, i Copenhagen Malmö Port igangsættes flere nye, grønne tiltag i retning af landstrøm, og i Grenaa Havn har man etableret Danmarks første mobile landstrømsanlæg, for at sikre en langt mere miljøvenlig strøm end den, som skibenes og boreriggenes egne dieselgeneratorer producerer.
- Havnene er rigtigt godt på vej med grøn omstilling. Men vi kan blive endnu bedre og nå endnu længere, hvis vi lærer mere af hinanden og i højere grad deler succeshistorierne. Derfor nedsætter vi nu et grønt udvalg på tværs af landets havne, hvor vi skal dele de gode erfaringer med hinanden, så vi får dem bredt endnu mere ud og får endnu flere med på arbejdet til vores fælles bedste. Vi vil også dele erfaringer bredt i vores branche, så vi kan få inspiration fra fx de maritime industrier og rederierne. Der vil være store gevinster at hente ved at dele viden. Selvfølgelig for havnene, men også for samfundet generelt. Og måske kan den grønne omstilling oven i købet blive en god forretning, afslutter Tine Kirk Pedersen.