Sidste vindmølle på plads i Hornsea 1
Den sidste af 174 vindmøller er nu opført i verdens største havvindmøllepark Hornsea 1. Lastningen af komponenterne foregik fra Siemens Gamesa Renewable Energys fabrik i Hull, hvor hovedparten af vingerne blev produceret og derefter transporteret 120 km ud på havet.
Transporten af møllerne foregik med to specialfartøjer: Bold Tern, der ejes af Fred. Olsen Windcarrier, og DEME Groups Sea Challenger. Begge er installationsfartøjer, der fungerer som flytbare jackup-platforme på havet, hvorfra komponenterne kan løftes og installeres.
Fartøjerne transporterede fire vindmøller ad gangen. Hovedkomponenterne i en vindmølle er et ståltårn, tre vindmøllevinger og en nacelle, som huser møllens strømproduktionskomponenter.
Hver 7 MW-vindmølle rækker 190 meter op over havets overflade og de tre 75 meter lange vinger kan med blot en enkelt rotation forsyne et britisk hjem med strøm i mere end et døgn.
Installationen af den sidste vindmølle på Hornsea 1 fuldender den imponerende opstilling af de 174 vindmøller, der - fordelt over 407 kvadratkilometer af Nordsøen og mere end 100 km fra Yorkshires kyst - udgør verdens største havvindmøllepark.
Første over 1 GW
Når den står færdig, bliver Hornsea 1 den første havvindmøllepark i verden, der kan producere over 1 GW strøm, hvilket er nok til at forsyne mere end en million britiske husstande.
Duncan Clark, Ørsteds programdirektør for Hornsea 1:
- Denne milepæl - at den sidste vindmølle er blevet installeret bare ni måneder efter, at den første blev opført - er kun en lille del af dette rekordstore projekt. Hornsea 1 har banet vejen for den næste generation af havvindmølleparker. Da vi påtog os projektet, virkede dets omfang og de tekniske nyskabelser, det krævede, som en gigantisk udfordring, men en ekstraordinær indsats fra alle involverede har løftet vores fantastiske ingeniørarbejde op på et ny niveau. Vi har nydt godt af et stærkt samarbejde med vores entreprenører og leverandører, herunder leverandørerne af installationsfartøjer, der med tæt dialog har sørget for, at installationen af vindmøllerne er sket inden for den fastsatte tid og det fastlagte budget, siger Duncan Clark.
8.000 personer
Opførelsen af havvindmølleparken startede i januar 2018, hvor det første monopælfundament blev opført af GeoSeas installationsfartøj Innovation. Det har krævet en lang række entreprenører, leverandører og Ørsted-medarbejdere at nå denne milepæl, og flere end 8.000 personer er blevet indført i offshore-arbejdet på Hornsea 1-lokationen.
Da havvindmølleparken ligger langt fra land, opholdt anlægsteamet sig på en base på selve lokationen 120 km ude på havet for at opretholde projektets sikkerhed og planmæssige fremdrift under dynamiske vejrforhold.
Anlægsteamet boede om bord på GMS Endeavour i to uger ad gangen og kunne på den måde opholde sig i nærheden af byggeriet og havde om bord adgang til motionsrum, forplejning, vaskeriservice og højhastighedsinternet.
Med den sidste vindmølle på plads skal projektet nu gennemløbe en test- og idriftsættelsesperiode. Verdens største havvindmøllepark indvies officielt i 2020. /anga.
Fakta om Hornsea 1
- Hornsea 1 er verdens største havvindmøllepark med en kapacitet på 1,2 GW, hvilket er næsten dobbelt så meget som verdens hidtil største havvindmøllepark, Walney Extension.
- Vindmølleparken tæller 174 Siemens Gamesa 7 MW-vindmøller (med en højde på 190 m over havets overflade og 75 m lange vinger), som kan forsyne over en million britiske husstande.
- Med 120 km til nærmeste kyst er er det den havvindmøllepark, der ligger længst fra land.
- Eksportkablet (vekselstrøm) på i alt 467 km, som er sluttet til Hornsea 1, er det længste, der nogensinde er brugt til en havvindmøllepark.
- Tre offshore transformerstationer på hver 400 MW omdanner den grønne strøm, der kommer fra mellemspændingskablerne tilsluttet hver vindmølle, til højspænding.
- Hornsea 1, der dækker et areal på 407 kvadratkilometer, er et joint venture mellem Ørsted A/S (50 procent) og Global Infrastructure Partners (50 procent).