23948sdkhjf

Flere kvinder på de maritime uddannelser

For andet år i træk øger de maritime uddannelser optaget af studerende.

Drømmen om en karriere til søs ser ud til at fange flere og flere unge. De maritime uddannelser i Danmark kan således i år melde om øget optag og fremgang på en række af uddannelserne.

Det skriver Danske Rederier.

De maritime uddannelser har i år optaget 5 procent flere studerende end i 2017. Set i forhold til 2018 er stigningen på 1,5 procent.*

Og da både rederierne og resten af den maritime sektor om få år vil mangle arbejdskraft, så glæder Danske Rederier sig til at byde de unge mennesker velkommen om bord:

- En karriere i Det Blå Danmark giver uanede muligheder både for mænd og kvinder. Det er jeg glad for, at flere og flere unge tilsyneladende har fået øjnene op for, siger Anne W. Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

Flere kvinder om bord

Hvor der i 2017 kun blev optaget 28 kvinder på de maritime uddannelser steg tallet i 2018 til 43 og i 2019 stævner 48 kvinder ud mod en karriere til søs.

Selvom tallet stadigt er beskedent, er det udtryk for en positiv udvikling, mener Danske Rederier, der for nyligt har oprettet en taskforce, som skal arbejde for at tiltrække og fastholde kvinder til søs.

- Diversitet er en del af opskriften til kommerciel succes. Rederierne risikerer derfor at blive ramt på konkurrenceevnen, når kvinder vælger skibsfarten fra. Desuden går vi glip af halvdelen af talentmassen, hvis ikke vi får fat i det segment. Vi bliver nødt til at tage det endnu mere alvorligt og arbejde målrettet for at ændre tallet, siger Anne W. Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

- Det er vigtigt at hele branchen står sammen, hvis vi skal have flere kvinder til søs. Det er svært at bryde mangeårige mønstre, og derfor er det ikke noget der kommer til at ske fra den ene dag til den anden. Men det bør være muligt at ændre kvindernes holdning omkring uddannelses- og karrierevalg, siger Anne W. Trolle.

Fakta om taskforce:

I dag er blot 3 pct. af de søfarende kvinder.

Det er et problem, mener Danske Rederier, som står bag en ny taskforce, som skal vende udviklingen ved at kigge på de tre K’er: Karriere, kultur og konflikthåndtering.

Taskforcen skal for det første komme med anbefalinger til, hvordan rederierne kan tiltrække flere kvinder til de maritime uddannelser. Derudover skal de udarbejde løsninger til, hvordan man kan fastholde kvinderne i længere tid til søs. Endelige skal taskforcen se på, hvordan man bedre kan holde på kvinderne i branchen. En af løsningerne kan her være at gøre det nemmere at skifte mellem arbejde til søs og i land.

* Optagne på maskinmester-uddannelserne, International Shipping and Trade på CBS og skibsfører- og skibsofficeruddannelserne på SIMAC

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125