23948sdkhjf

Helt ude i hampen om parkering og standsning

Klumme af Henrik Beck, politik- og kommunikationschef hos Danske Speditører.

”Alle de regler, der bliver lavet for at sætte en kæp i hjulet på udenlandsk lastbiltransport, rammer altid os selv. Der er trods alt stadig flere danske lastbiler i Danmark end udenlandske.”

Denne hudløst ærlige erkendelse stammer fra vognmand Steen Tofteng, hvis firma tilbyder containerudlejning i Storkøbenhavn og Omegn.

Steen Toftengs ord kan læses i Lastbilmagasinet. De indleder hans kommentar til en sag fra Horsens, der viser, hvor uholdbare konsekvenserne nu er blevet af 25-timersreglen fra 1. juli sidste år.

Forhistorien er, at Christiansborg-flertallet i kølvandet på 25-timersbegrænsingen også besluttede, at parkeringsafgiften for køretøjer, hvis tilladte totalvægt overstiger 3.500 kg, skal hæves fra 510 kr. til 2.040 kr. Dette skulle med transportminister Ole Birk Olesens egne ord ”være med til at sikre, at lastbiler ikke benytter statslige rastepladser til langtidsparkering og samtidig ikke har et økonomisk incitament til at holde ulovligt parkeret på det øvrige vejnet.”

1 minut og 13 sekunder
Horsens Kommune har indført egne parkeringsregler, der blandt andet forbyder standsning i kommunens industriområder. Hvis der blot havde været tale om et parkeringsforbud, ville af- og pålæsning have været tilladt, så længe der sker noget ved lastbilen hver 4. minut. Så kunne chaufføren trygt forlade sin lastbil i op til 4 minutter for at levere varer til kunderne uden risiko for en 2.040 kroners hilsen. Horsens Kommune har dog taget skridtet fuldt ud.

En chauffør, der kører for et firma i Esbjerg, er for ganske nylig blevet mødt med en sådan 2.040 kroners dyr hilsen, da hans køretøj lidt uden for Horsens blev observeret standset i 1 minut og 13 sekunder, mens han leverede varer til en kunde. ”Det er helt ude i hampen”, udtaler den ansvarlige for vognmandsafdelingen i virksomheden.

Horsens-sagen understreger endnu en gang, at situationen er blevet mere og mere uholdbar for dem, der skal have en praktisk hverdag i vejgodslogistikken til at hænge sammen. Derfor er det på høje tid at rejse spørgsmålet: Bør p-begrænsningen med alt, hvad der er fulgt efter af stigende kontroltryk og sanktioner, evalueres i lyset af de indhøstede praktiske erfaringer? Svaret er selvfølgelig ja – og det kan kun gå for langsomt.


Hvad med lovpligtige hvil over 25 timer?
Den snart afgåede transportminister udtalte i starten af 2018, at det var ham ligegyldigt, om grænsen blev sat ved 3, 11 eller 24 timer. Heldigvis endte begrænsningen på 25 timer.  

Var grænsen blevet sat ved 3 eller 11 timer, ville lastbilchauffører af alle nationaliteter have fået endnu større praktiske problemer med at finde parkeringspladser til afvikling af de lovpligtige hvil. Selv om det endte med 25 timer, er der tydeligvis mange i vejgodslogistikken, der mener, at grænsen for deres tålmodighed er ved at være nået.

Efterhånden ret mange chauffører, der blot vil overholde deres køre- og hviletidsregler, har oplevet at stå med en hilsen på 2.040 kroner i hånden på de underdimensionerede rastepladser langs de danske motorveje. Og nu foregår der også kontant afregning ved kasse ét for distributionschauffører, der er nødt til at forlade deres køretøj i kort tid for at levere varer til kunderne – selv om formålet med det hele er at undgå langtidsparkering! Det er for langt ude.

Kom så Christiansborg!
I marts 2019 forsøgte en meget bred kreds af transportorganisationer at råbe politikerne op med en fælles henvendelse om at ”situationen er blevet mere og mere uholdbar.”

Det førte desværre ikke til, at regeringspartierne på Christiansborg afsatte et par hundrede millioner kroner til udbygning af rastepladserne i den over 110 milliarder kroner store plan for investeringer i infrastrukturen.

Det fik Danske Speditører til at minde om, at ingen kæde er stærkere end det svageste led – og at storstilede investeringer i vejinfrastrukturen ikke får den fulde effekt, hvis ikke også rastepladserne udbygges i takt med den stigende trafik.

Lad os håbe, at den kommende transportminister og kredsen af transportordførere har forståelse for, at parkering på rastepladser i forbindelse med lovpligtige hvil ikke må blive en bremseklods for dansk import og eksport.

(Denne klumme er også bragt i Transport Tidende nummer 13).

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109