Færger afgørende for ø-boer
De danske færger er afgørende for livet på øerne. Det viser en ny rapport, som sætter fokus på færgefartens betydning for infrastruktur og arbejdsmarked.
Netværket af danske færgeruter bestod i 2017 af 71 ruter. Over halvdelen af ruterne er ø-færger, hvor de er den eneste forbindelse mellem øerne og fastlandet. Heraf skaber hele 38 færgeruter forbindelse til en dansk ø, og uden disse ville der ikke være fri og lige adgang til at bosætte sig eller pendle til og fra øerne.
- Det giver sig selv, at livet på øerne er betinget af færgernes tilstedeværelse. For øboerne udgør færgerne en fast del af hverdagen og er med til at øge mobiliteten på arbejdsmarkedet, mens færgerne for turister og besøgende er en del af ferieoplevelsen, udtaler formand i Færgerederierne, Søren Poulsgaard Jensen.
Landevejsprincippet
Ud over at sikre sammenhængskraften mellem øerne og resten af landet, er færgerne med til at binde Danmark sammen til gavn for turismen og for de mange danskere, der hver dag pendler via en af genvejsfærgerne til arbejde i en anden landsdel.
I 2017 steg antallet af færgeafgange med 24 pct, og godstransporten med over 7 pct., mens antallet af passagerer steg til over 32 mio. Det er næsten lige så mange passagerer som flytrafikken til og fra Danmark.
Succesen skyldes blandt andet en række politiske aftaler, der siden 2015 har sænket taksterne for transport af gods og passagerer i overensstemmelse med det såkaldte ’Landevejsprincip’. Princippet sigter mod at ligestille færgen med bilen, så det ikke skal være dyrere at tage færgen end at køre en tilsvarende strækning i bil.
- Landevejsprincippet er en væsentlig årsag til, at vi ser en øget færgeaktivitet til gavn for danske øboere og pendlere. Dertil kommer, at vores medlemmer af egen drift har investeret 6,7 mia. kroner i færgeruterne fra 2013-2017, bl.a. til nye og hurtigere færger. Vi opfordrer til, at man fra politisk side fortsat bakker op om landevejsprincippet og investering i færgeruterne, fastholder Søren Poulsgaard Jensen. /Smir