23948sdkhjf

Faaborg Havn investerer i landstrøm

Landstrøm er vigtigt konkurrenceparameter, lyder det.

Faaborg Havn har som den første erhvervshavn I Danmark etableret et landstrømsanlæg for at øge sin konkurrencedygtighed og ikke mindst for at etablere en miljøvenlig strømforsyning til skibe i havn.

Den sydfynske havn er både færgehavn, fiskerihavn, lystbådehavn og erhvervshavn samt hjemstavn for rederiet Blue Star Line, hvis besætninger ofte arbejder med at rigge skibene om til den næste opgave. Arbejdet ombord kræver strøm, som skibene tidligere genererede selv med deres egne dieselgeneratorer. Men dieselgeneratorer i konstant drift i en havn er en stor belastning for miljøet. Og specifikt i Faaborg Havn, som ligger midt i byen, var maskinstøjen desuden til gene for naboerne, lyder det fra Faaborg Havn.

Derfor kontaktede havnen virksomheden Priess A/S, en landsdækkende specialist i transformerstationer og teknikhuse. Priess tilbød havnen en komplet løsning i totalentreprise inklusive grave- og støbearbejde samt tilslutning, og valgte i samarbejde med Faaborg Havn og Schneider Electric to kraftige Galaxy VM 200 kVA UPS-enheder til i alt 400 kVA til konverteringen.

- Ofte kan det være lidt af en satsning at være first mover. Men det er afgørende at tænke infrastrukturen med, når vi investerer i havnens fremtidige udvikling. Landstrøm er fremtiden for havnene, og jeg er overbevist om, at det bliver en vigtig faktor i spillet om at tiltrække flere skibe. Nu er vi klar til vækst med et moderne anlæg og kapacitet til at tage imod flere og større skibe, for eksempel krydstogtskibe, siger Lasse Vendelbo Olsen, havnemester i Faaborg Havn.

Havnemesteren understreger, at det nye anlæg gør Faaborg Havn i stand til at forsyne skibe med strøm på både 50 og 60 Hz. Galaxy-serien er således mest kendt som nødstrømsanlæg, men kan også med fordel bruges i andre applikationer. I en modificeret version er Galaxy VM meget velegnet til at konvertere frekvensen fra de normale 50 Hz i det danske forsyningsnet til de 60 Hz, som mange skibes elektriske installationer kræver.

Henrik Grønning, salgschef for UPS-anlæg hos Schneider Electric Danmark, peger desuden på, at anlæggets ECOn-version-teknologi har den fordel, at konverteringen sker med et minimalt energitab. Han understreger samtidig, at Faaborg Havn har valgt en yderst miljøvenlig løsning.

- Landstrøm en vigtig konkurrenceparameter i takt med voksende myndighedskrav om mindre udledning fra skibe i havn. Fremover vil der ikke være nogen CO2-udledning fra skibenes egne maskiner eller generatorer. Derudover vil havnens brugere og nærmeste naboer uden tvivl være glade for, at støjgenerne nu forsvinder helt, ligesom det selvfølgelig er attraktivt for rederier, at arbejdet på skibe i havn fremover kan udføres døgnet rundt. Vi forventer os rigtig meget af anlægget, for etablering af landstrøm er relevant for alle danske havne, siger han.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11