Femern-finansiering dømt ude
EU-domstolen har annulleret EU-Kommissionens godkendelse af den statsgaranterede lånefinansiering af Femern-tunnelprojektet. Domstolen vurderer ifølge dagspressen, at EU-Kommissionen ved godkendelsen i 2015 forsømte at følge den formelle procedure – herunder høring af private og offentlige virksomheder.
Dermed holder tunnelprojektet reelt for rødt og afventer, at EU-Kommissionen gennemfører en godkendelsesprocedure.
Det er færgerederiet Scandlines, der med dommen har fået medhold i en ankesag, omkring den statsgaranterede lånefinansiering, som sikrer infrastrukturprojektet lån til særligt fordelagtige renter.
Femern A/S – der skal realisere tunnelprojektet for den danske stat – skriver på sin hjemmeside, at selskabet nu vil nærlæse dommen
»Femern A/S vil nu læse dommen igennem og drøfte sagen med selskabets jurister. Femern A/S har forberedt sig grundigt på mulige udfald af dommen, og vi har sikret os adgang til den fornødne reservelikviditet til fordelagtige låneomkostninger,« skriver selskabet på sin hjemmeside.
Over for dr.dk vurderer finansdirektør Allan Christensen, at dommen ikke vil føre til yderligere forsinkelser af projektet.
Færger bag klager
Rederiet Scandlines, der – sammen med flere andre – har indklaget lånefinansieringen med statsgarantier til EU-domstolen skriver i en pressemeddelelse.
- Vi er tilfredse med EU-Domstolens afgørelse. Godkendelsen af statsstøttemodellen er nu annulleret og Femern-projektet dermed stoppet. Vi er ikke imod en Femern-forbindelse, der etableres med statsstøtte. Statsstøtte er måske nødvendig for at gennemføre så store projekter. Vi forventer imidlertid transparens og fair konkurrence. Derfor må støtten defineres præcist og realistisk, og den skal være baseret på konsistente antagelser og være sikret mod misbrug. Det er afgørende for os, at tunnelen ikke efter behag kan bruge statskassen til at udøve skatteyderfinansieret prispres, når trafikmængderne ikke lever op til de optimistiske prognoser, og færgerne viser sig at være konkurrencedygtige. For Kommissionen er det kort sagt en ’ommer’ med tre års forsinkelse, men bedre sent end aldrig, selv om det er tankevækkende, at vi som privat virksomhed skal bruge tid og penge på at få EU-Kommissionen til at følge gældende regler, siger Søren Poulsgaard Jensen, CEO i Scandlines.
55 års tilbagebetalingstid
Ud over den mangelfulde realitetsbehandling var det en stærkt medvirkende årsag til Scandlines’ appel, at Kommissionen efter den danske stats ønske godkendte mindst 55 års statsstøtte, hvilket i realiteten er et tilsagn om tidsubegrænset statsstøtte til det stærkt risikobetonede projekt.
Denne - ifølge Scandlines - uhørt lange og ubestemte periode står i skærende kontrast til den tilbagebetalingstid, nemlig 36 år, som Femern A/S og den danske stat opererer med nationalt, når projektets solide karakter fremhæves, og den samfundsmæssige værdi af Femern-investeringen skal opgøres for at legitimere projektet.
- Systemet har i årevis udvist magtarrogance i forsøget på at tromle en Femern-godkendelse igennem, både i Danmark og i Tyskland med henvisning til, at det var ’politisk ønskeligt’. EU-Kommissionens forsøg på at anvende samme metoder har nu med EU-Domstolens afgørelse fået en klokkeklar besked om, at lov er lov, og at regler skal følges. Det er både jeg og mine mange medarbejdere glade for, siger Søren Poulsgaard Jensen.