Ellemann så på cirkulær økonomi
Miljø-og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besøgte i går mandag Grenaa Havn for på egen hånd at se på havnens strategiske og praktiske arbejde med cirkulær økonomi og genanvendelse.
Han besøgte desuden Stena Recyclings store anlæg til behandling af metalskrot, hvor administrerende direktør Ulf Arnesson, driftsdirektør Mette Boysen og produktionschef Otto Jensen viste ministeren rundt på anlægget.
- Her ser vi jo i praksis, hvordan metalskrot takket være nye måder at tænke på kan forvandles fra affald til en værdifuld ressource, der kan genanvendes, sagde Jakob Ellemann-Jensen.
Herudover hørte ministeren om de mange bæredygtige tiltag, havnen arbejder med – lige fra genanvendelse af let forurenet jord til nye kajanlæg til et kommende anlæg til dekommissionering af vindmøllevinger samt visionen om at gøre det nye havnecenter til ’Bæredygtighedens Hus’.
- Grenaa Havns mange tiltag matcher regeringens tanker om grøn omstilling via bæredygtighed og cirkulær økonomi. Vi skal lære at udnytte det, vi hidtil har betragtet som affald, på en helt ny måde, og skal det gøres effektivt, skal det ske i stor skala som her i Grenaa. Ved netop at satse stort kan virksomhederne tiltrække de nødvendige kompetencer og fortsat udvikle sig, så de kan udnytte spildprodukter i stadig større grad, lød det fra ministeren.
For administrerende direktør i Grenaa Havn A/S, Henrik Carstensen, bekræftede ministerbesøget havnens strategi om genanvendelse.
- Dagens møde med miljø- og fødevareministeren bekræfter os i, at vi står over for store forretningsmæssige muligheder inden for cirkulær økonomi. Vi deler ministerens opfattelse af, at omstilling til grøn, cirkulær økonomi bliver et bærende element i den industrielle udvikling. Vi er også af den opfattelse, at målrettet satsning på øget genanvendelse både er en mulighed og en pligt for erhvervslivet. Vi er derfor meget optimistiske efter mødet med ministeren og fastholder fokus på det, der efter vores opfattelse kommer til at bidrage væsentligt til havnens fremtidige vækst, siger Henrik Carstensen. /anga.