Rederier ønsker robust svovl-håndhævelse
Når repræsentanter fra IMO’s 173 medlemslande i denne uge mødes i miljøkomiteen hos FN’s søfartsorganisation, har Danske Rederier høje forventninger til, at komiteen leverer en række afgørende beslutninger på miljø- og klimaområdet.
Særligt står det højt på ønskelisten hos den danske brancheorganisation, at der sendes et klokkeklart budskab om effektiv håndhævelse af den globale svovlgrænse, der træder i kraft per 1. januar 2020.
Klar håndhævelse
Den globale søfartsbranche har i efterhånden en del år kendt til kravet om, at svovlindholdet i marint brændsel globalt skal reduceres fra 3,5 procent til 0,5 procent og gælder fra 1. januar 2020. Ifølge Danske Rederier er der dog fra flere sider på det seneste slået til lyd for en såkaldt erfaringsfase - experience building phase (EBP), hvor håndhævelsen af reglerne er yderst uklar og risikerer at blive udvandet, og det går stik imod Danske Rederiers linje, hvor effektiv håndhævelse er en topprioritet, lyder det fra Maria Skipper Schwenn, direktør i Danske Rederier:
- En såkaldt erfaringsfase uden klar og robust håndhævelse af svovlkravet er fuldstændig uacceptabelt. Stramme krav ser flot ud på papiret, men uden effektiv håndhævelse er vi lige vidt. Med en udsigt til væsentligt dyrere brændstof i 2020 er incitamenterne til at snyde og bruge billigt, ulovligt brændstof store, og det kan have store konsekvenser for fair konkurrence, siger Maria Skipper Schwenn.
Danske Rederier har sammen med sine medlemmer og en række søsterorganisationer længe arbejdet for det såkaldte ’carriage ban’, nemlig at det skal være forbudt at have brændstof om bord med en højere svovlprocent end 0,50, medmindre man har installeret en scrubber, der renser røgen for svovl.
Straf ikke forberedelse
Ifølge brancheorganisationen er det verserende forslag om en erfaringsfase blandt andet begrundet ud fra et behov for mere viden omkring sikkerhedsmæssige udfordringer med nye sammensætninger af brændstoftyper. Derfor foreslår man en såkaldt erfaringsfase, hvor håndhævelsen skal føres med let hånd. Men Danske Rederier finder ikke, at det giver mening med en erfaringsfase koblet med løs håndhævelse.
- At indsamle erfaringer og data omkring brændstoftyper er sådan set en god idé, men det giver ikke mening at kæde det sammen med håndhævelse. Reglerne gælder fra 1. januar og grundig forberedelse er fuldstændig afgørende. Flere af vores medlemmer er i gang med at udarbejde detaljerede planer for at klargøre skibene, planlægge træningsforløb for officererne om bord, og nogle er i gang med at installere scrubbere på deres skibe. Det er ikke i orden at trække tæppet væk under de rederier, som bruger enorme ressourcer på at forberede sig. Jeg synes, at ethvert indspark til IMO på nuværende tidspunkt, der ikke bidrager til forberedelse, er med til at så usikkerhed i erhvervet. Det har vi ikke brug for nu. Vi har brug for klarhed, vished og forberedelse, siger Maria Skipper Schwenn. /anga.