23948sdkhjf

NAFTA reddet

Handelsaftale mellem USA og Canada kort før deadline.

USA’s præsident Donald Trump kan med handelsaftale med Canada formentlig notere endnu en sejr i den handelskrig, han har startet.

Det lykkedes i går – kort før den deadline parterne havde aftalt – for forhandlerne fra USA og Canada, at blive enige om at forlænge Den Nordamerikanske Handelsaftale (North American Free Trade Agreement - NAFTA), der også omfatter Mexico.

Mexico og USA nåede i august frem til en tilsvarende aftale. Dermed står den trilaterale samhandelsaftale mellem USA, Canada og Mexico til at fortsætte – forudsat at de tre landes ledere underskriver aftalen inden for 60 dage.

Det skriver en række internationale medier.

USA og Mexico udskød overraskende offentliggørelsen af detaljerne i deres aftale lige inde weekenden. Forklaringen viste sig, at være hensynet til de forhandlinger, der foregik mellem USA og Canada.

NAFTA trådte oprindeligt i kraft i 1994 og har siden banet vej for en omfattende samhandel mellem de tre partnerlande. Donald Trump kritiserede allerede under valgkampen i 2016 aftalen, som han hævder er uretfærdig over for USA’s virksomheder.

Et af de store forhindringer for en aftale mellem USA og Canada har været hindringerne for eksport af mejeriprodukter fra USA til Canada. Her skal Canada nu have accepteret at lempe markedsadgangen.

Aftalen giver håb om, at den tiltagende protektionisme ikke for alvor kommer til at bremse verdenshandlen. Tidligere i år blev udsigten til en eskalerende handelskrig mellem Europa og USA sat i bero, efter Donald Trump mødtes med EU-Kommissionens forman Jean-Claude Juncker.

Men den stadigt mere omfattende handelskrig mellem USA og Kina ser ikke ud til at være i nærheden af en løsning – tvært imod.

Det er nemlig tvivlsomt, at Kina vil give indrømmelser til USA – især ikke under pres.

Men USA’s indførelse af højere toldsatser på varer fra Kina begynder nu at kunne mærkes i Riget i Midten. Her skal industriproduktionen være faldet mærkbart i flere sektorer.   /Smir

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125