ITD-ros til regeringsudspil om bæredygtig vækst
Regeringen har – som tidligere omtalt på Transport Tidendes hjemmeside - fremlagt sin Strategi for cirkulær økonomi, der med en lang række initiativer skal sætte skub i omstillingen til et grønnere og mere bæredygtigt samfund.
I lighed med en række andre erhvervsorganisationer støtter ITD initiativerne.
Det skriver brancheorganisationen på sin hjemmeside.
Som led i regeringens nye Strategi for cirkulær økonomi lægges der op til initiativer, der skal sikre høj vækst og konkurrenceevne baseret på en bæredygtig forvaltning af naturens ressourcer. Det skal ske ved at styrke genanvendelse og innovation ved hjælp af bæredygtigt og gennemtænkt design. Blandt andet skal der skabes et velfungerende marked for affald og genanvendte råvarer, så vores uholdbart store forbrug af naturressourcer mindskes.
De gode tiltag for cirkulær økonomi skal ifølge regeringen kobles med den forsyningsstrategi, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret. Det glæder ITD, at regeringen dermed sætter fokus på incitamenter, der tilskynder til bedre udnyttelse af affaldet og øget genanvendelse.
- I ITD er vi helt enige med regeringen i, at en konkurrenceudsat affaldssektor og et velfungerende marked er nøglen til øget genanvendelse. Som det er i dag, har de kommunale selskaber, der både står for dele af affaldsindsamlingen og driften af forbrændingsanlæg, meget lidt grund til at tænke i genanvendelse. Det er en uønsket incitamentsstruktur, som vi mener bør fjernes, hvis vi skal høste det fulde udbytte af den cirkulære økonomi, siger Lasse Kristoffersen, politisk konsulent i ITD.
Transport- og logistikbranchen er da også et helt afgørende led i bestræbelserne for mere genanvendelse i affaldssektoren, fortsætter Lasse Kristoffersen.
- Vores medlemmer står dagligt for affaldstransporter rundt om i hele landet, det gælder ikke mindst det genanvendelige affald. Den indsats kommer der nu positivt fokus på, hvilket vi på branchens vegne er meget tilfredse med.
Den nye strategi følger op på anbefalingerne fra regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi med seks indsatsområder og 15 initiativer. Regeringen har afsat 116 millioner kroner til at sætte gang i udviklingen.