23948sdkhjf

Svag dollar overskygger blå fremgang

Danske rederier har rekordtravlt på verdenshavene – men skibsfartens tjenesteeksport falder.

Værdien af danske handelsskibes eksport af tjenester faldt med 4,8 mia. kr. i første halvår. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Men tilbagegangen skyldes hverken tab af markedsandele på verdenshavene eller mindre efterspørgsel.

Danske Rederier påpeger, at der bag tallene gemmer sig en kraftig sektorvækst.

En svag amerikansk valuta får den danske eksport til at lande med et samlet resultat på 548,4 mia. kr. i første halvdel af 2018. Det er især tjenesteeksporten, herunder søfarten, der trækker eksporten ned i forhold til tallene for samme periode sidste år.

29 procent frem

Tallene fra Danmarks Statistik fortæller imidlertid langtfra hele historien. For mens det samlede resultat fra handelsflåden lander på 4,8 mia. kr. mindre end samme tidspunkt sidste år, så har rederierne i virkeligheden rekordtravlt på verdenshavene.

Her er aktiviteten blandt landets største rederier steget med 29 procent i forhold til sidste år. Det viser en gennemgang af regnskaberne fra landets største rederier.

- Samlet set er der fremgang blandt de største rederier herhjemme, hvilket man blandt andet kan se af regnskabstallene, hvor også flertallet præsterer en øget omsætning, siger Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier.

Regnskaberne for første kvartal viser, at fem af landets syv største rederier har øget omsætningen i forhold til samme periode sidste år. Det er ifølge Jacob K. Clasen tegn på en stigende aktivitet, der dog ikke får medvind fra valutamarkedet i år.

- Handelsflåden har traditionelt en nær tilknytning til den amerikanske valuta, hvorfor den er med til at påvirke sektorens endelige resultat. Det er dog ikke ensbetydende med, at der under en svag valuta også er en lavere aktivitet blandt rederierne. Denne gang forholder det sig faktisk modsat, forklarer Jacob K. Clasen, og fortsætter.

- Havde rederierne fået en hjælpende hånd fra valutasiden med en dollarkurs i samme niveau som dollaren for samme periode sidste år, ville eksporten for dansk søfart i første halvdel af 2018 have været det højeste niveau siden 2015. I det lys synes jeg, at det er en stærk præstation, vi ser fra rederierne.

I første halvår af 2018 fik man i gennemsnit blot 615 kroner for 100 amerikanske dollar, mens samme valuta i første halvdel af 2017 modsvarede 688 kroner.

Aldrig været større

At aktiviteterne er stigende, ser man også på handelsflådens størrelse, hvor flere og flere sejler dansk.

- Den danskflagede handelsflåde har faktisk aldrig været større. Fra 2017 til 2018 er den danskflagede handelsflåde steget med hele 25 procent. Samtidig er den dansk opererede handelsflåde rykket fra nummer otte til en sjetteplads på ranglisten over største søfartsnationer.

Søfart er Danmarks største enestående eksporterhverv og har igennem en længere årrække stået for 16-20 procent af den danske eksport.

I 2017 eksporterede dansk søfart for 189 mia. kr., svarede til en vækst på 13,2 procent i forhold til året før.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062