23948sdkhjf

USA-EU-aftale skrinlægger handelskrig

Donald Trump får resultater med trusler om handelskrig.

USA’s præsident Donald Trump og EU-Kommissionens formand Jean Claude-Juncker er blevet enige om en ny rammeaftale, der skrinlægger den truende handelskrig.

I en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen fremgår det:

»Allerede i dag har USA og EU en bilaterale handelsforbindelse på 1 bilioner dollar - det største økonomiske forhold i verden. Vi ønsker yderligere at styrke dette handelsforhold til fordel for alle amerikanske og europæiske borgere.

Derfor er vi i dag enige om at arbejde sammen hen imod nul-told, ingen ikke-toldmæssige barrier og ingen statstilskud til vareproduktion uden for bilindustrien. Vi vil også arbejde for at reducere barrierer og øge handel med tjenesteydelser, kemikalier, lægemidler, medicinske produkter samt sojabønner.

Dette vil åbne markeder for landmænd og arbejdstagere, øge investeringerne og føre til større velstand både i USA og i EU. Det vil også gøre handel mere retfærdig og mere gensidig.«

Energi, handelsstandarder og WTO-reform

»For det andet vedtog vi i dag at styrke vores strategiske samarbejde med hensyn til energi. Den Europæiske Union ønsker at importere mere flydende naturgas (LNG) fra USA for at diversificere sin energiforsyning.

For det tredje er vi enige om i dag at indlede en tæt dialog om standarder for at lette handelen, reducere bureaukratiske hindringer og skære omkostninger.

For det fjerde indvilligede vi i dag om at komme sammen for at beskytte amerikanske og europæiske virksomheder bedre fra illoyal global handelspraksis. Vi vil derfor arbejde tæt sammen med ligesindede partnere for at reformere WTO og tage fat på urimelig handelspraksis, herunder intellektuel ejendomsdrift, tvungen teknologioverførsel, industrisubsidier, forvridninger skabt af statsejede virksomheder og overkapacitet.«

Arbejdsgruppe

Den overordnede rammeaftale, der nu er indgået er dog kun første skridt på noget, der formentlig bliver en lang proces.

»Vi besluttede straks at nedsætte en Executive Working Group af vores nærmeste rådgivere for at gennemføre denne fælles dagsorden fremad. Derudover vil det identificere kortsigtede foranstaltninger for at lette kommerciel udveksling og vurdere eksisterende toldforanstaltninger.«

Fortsat stål-told

Handelskrigen mellem EU og USA er dog ikke helt afsluttet. De forhøjede toldsatser på stål og aluminium, som Donald Trump indledte handelskrigen med, er fortsat i kraft. Formentlig fordi Donald Trump ønsker at beholde en trumf på hånden i striden med EU.

Parterne erklærer dog her, at de ønsker en løsning på området.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078