23948sdkhjf

NLA-kommentar til kombi-afstemning

Omstridt forslag fra Europa-Kommissionen vil øge jernbanens konkurrenceevne.

Europaparlamentets TRAN-udvalg holdt den første afstemning om forslaget om revision af reglerne for kombineret transport i EU den 10. juli i Bruxelles.

Resultatet af afstemningen tager fat på nogle af de største problemer med det forslag, som også Nordic Logistics Association (NLA) har været bekymret for, men ikke alle problemerne.

I en række bredt støttede kompromiskomiteer stemte udvalget for at afvise nogle af de mere kontroversielle dele af Kommissionens forslag.

Udvalget forkaster den foreslåede nye beregning af vejbenet (20 procent) til fordel for at holde en fast kilometerafstand (150 km). Udvalget støtter også de styrket regler for fastsættelse af en passende terminal.

Mens udvalget fastholder lovteksten, som foreslået af Kommissionen, for artikel 4, præciseres en ny ”betragtning”, hvad teksten betyder for Parlamentet. Art 4 er afgørende for at bestemme hvilke regler der gælder for den kombinerede transports vejben.

Cabotage

Den nye ”betragtning” forsøger at præcisere, at vejbenet er omfattet af de generelle regler for vejtransport, herunder regler for cabotage, når vejoperatøren er fra en anden medlemsstat. Det præciseres også, at reglerne for udstationering vil gælde for kombineret transport.

Hvad angår infrastruktur til kombineret transport, opfordrer EØSU medlemsstaternes investeringer og ønsker at lette accepten af statsstøtte i sådanne tilfælde.

- Desværre hævder Parlamentet, at direktivet også omfatter nationale operationer inden for kombineret transport og ikke kun operationer mellem medlemsstaterne. Mens nogle forsøger at sælge dette som en vækst i kombineret transport, er det kun en del af kombineret transport, der indgår i EU-lovgivningen, som ikke tidligere var underlagt EU-lovgivning, siger Søren Larsen, administrerende direktør for NLA.

- Vi er ikke overbeviste om, at dette tjener noget reelt formål.

NLA er også bekymret over løsningen vedrørende artikel 4. Det er altid at foretrække at ændre den reelle artikeltekst snarere end betragtningen.

- Men lad os se, hvordan tingene skrider frem herfra, og hvilket råd vil komme op som grundlag for drøftelser i en trilog, siger Søren Larsen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064