23948sdkhjf

Containerfejl får kold modtagelse

Nyt system forudser fejl på kølecontainere.

Hvis det står til Rasmus Lundgaard Christensen fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, er rådden mad og ødelagt medicin som følge af en defekt kølecontainer en saga blot.

Sammen med elektronikvirksomheden Lodam i Sønderborg har han udviklet en styringsenhed til kølecontainere, der ved hjælp af sim-kort slår alarm, hvis der opstår fejl på anlægget.

Ser i krystalkuglen

I alle nyere containere sidder der i forvejen overvågningsudstyr, og det er den data, Rasmus Lundgaard Christensen vil bruge til at forudsige, hvornår der er høj risiko for at der sker nedbrud. Det siger Aalborg-forskeren, der som en del af sin erhvervs-ph.d. har analyseret data fra køleanlæg i containere, der er gået i stykker og på den måde fundet frem til en række indikatorer, der kan afsløre, om et kølesystem er ved at være slidt og trænger til nye dele.

- Det kan for eksempel være en kompressor, der begynder at komprimere væske i stedet for gas. Sådan noget kan systemet registrere med det samme. Vi ved, at hvis en kompressor gør det, er det kun et spørgsmål om tid, før den går i stykker. Når vi har den viden, kan vi reparere containeren næste gang den er i havn, inden den går i stykker, og på den måde undgå at en værdifuld last bliver ødelagt, siger han.

Konservativ branche

Rasmus Lundgaard Christensens største udfordringer ved at udarbejde det nye system har hverken været indsamling af data eller udarbejdelse af matematiske algoritmer til at forudsige nedbrud, men derimod den indbyggede skepsis hos hans kollegaer i containerbranchen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er en vis form for konservatisme i containerfaget. Designet af kølesystemet på containere har stort set ikke forandret sig de sidste 50 år, og nu kommer vi med et system, der nærmest giver containerne kunstig intelligens – eller i hvert fald en avanceret form for ”machine learning”. Det er der mange i branchen, der lige skal have lidt tid til at vænne sig til, siger han.

Rasmus Lundgaard Christensen understreger, at systemet ikke vil kunne forudsige og forhindre alle nedbrud.

- Vi arbejder med mekaniske dele, pumper, gasser og væsker, der flyder. Det er ikke forudsigeligt på samme måde som et digitalt system, men vi vil nok kunne forudsige 95 procent af alle nedbrud, før de sker, siger han.

Trods fem procents usikkerhedsmargen og branchens udbredte teknologiskepsis, regner Rasmus Lundgaard Christensen med, at systemet vil finde vej ind i moderne kølecontainere.

- Det vil betyde rigtig store besparelser for shippingvirksomhederne. Dels fordi fragten ikke bliver ødelagt, dels fordi de ikke skal bruge energi på at sejle rundt med værdiløs last, og dels fordi deres containere hele tiden vil være i orden og driftsklare, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062