23948sdkhjf

Ros til treparts-aftale

IDT: Ingen vækst uden kvalificeret arbejdskraft.

ITD mener, at det er positivt, at weekendens trepartsaftale sikrer bedre muligheder for at få kvalificeret arbejdskraft. Det er der brug for i transport- og logistikbranchen.

Det skriver Karen Roiy, public affairs chef i ITD:

Arbejdskraftmangel er et stigende problem for flere danske sektorer og dermed en stor udfordring for Danmarks økonomi. Op mod ti procent af virksomhederne i industrien melder om produktionsbegrænsninger grundet manglende arbejdskraft, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Transportbranchen oplever også samme udfordring. ITD’s medlemsundersøgelse fra 2017 viser, at omkring halvdelen af de adspurgte ITD-medlemmer allerede nu oplever, at det er svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. Samtidig med at det er svært at tiltrække unge til branchen.

Derfor er det positivt, at weekendens trepartsaftale sikrer bedre muligheder for at få kvalificeret arbejdskraft. Mere konkret tilfører aftalen 2,5 milliarder kroner til voksen-, efter-, og videreuddannelsesområdet – et tiltrængt løft, som transportbranchen længe har efterspurgt. Der afsættes en særlig pulje penge til omstilling af medarbejdere, AMU-uddannelserne styrkes, og det gøres lettere at vælge en efteruddannelse.

Erhvervsuddannelserne får også et betydeligt løft. Dels ved at bygge videre på den foregående trepartsaftale, så virksomhederne får et øget økonomisk incitament til at tage flere elever. Dels ved at regeringen har forpligtet sig til at forlænge kvalitetspuljen, som kompenserer for de planlagte besparelser på erhvervsuddannelserne til næste år.

ITD har haft kontakt med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen undervejs i forløbet, og vi er tilfredse med, at AMU-området nu tilføres flere økonomiske midler til efter- og videreuddannelse. Det har også været vigtigt for ITD, at der gives forbedrede muligheder for private aktører at komme ind på AMU-området. Det har i alt for mange år været et problem, at der ikke er fair konkurrence på dette område.

De danske virksomheder har længe betalt milliarder til efteruddannelse af medarbejdere; penge som ikke er blevet brugt. Men med aftalen får virksomhederne en del af de penge tilbage, og en større del bliver brugt på det, som de var tiltænkt – uddannelse af medarbejderne. Aftalen sikrer også, at virksomhedernes betaling fremadrettet bliver løbende justeret efter det reelle behov. Tiltag som jeg er meget tilfreds med.

Men trepartsaftalen er kun en del af løsningen på mere kvalificeret arbejdskraft. Udsigterne til manglende kvalificeret arbejdskraft kræver yderligere politisk handling. For mangel på kvalificeret arbejdskraft er ikke blot et dansk fænomen, men en udfordring, der i stigende grad også præger vores nabolande – lande som vi typisk rekrutterer arbejdskraft fra.

Havde vi ikke haft adgang til at rekruttere dygtige medarbejdere fra EU, så havde der slet ikke været så godt gang i det danske arbejdsmarked, som det lige nu er tilfældet. Hvis den udvikling skal fortsætte, så er det afgørende, at vi fortsat kan rekruttere dygtige medarbejdere til Danmark fra resten af EU – derfor skal vi sætte ind på alle fronter nu.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094