23948sdkhjf

Rederier efterspørger fleksible uddannelser

Unge skal sikres praktikpladser.

Der er behov for en fornyelse af de maritime uddannelser, så rederierne sikres faglært arbejdskraft i fremtiden. Derfor foreslår Rederiforeningen en praktikpladsgaranti, så de unge er garanteret sejltid.

Sejltid er nødvendig for at uddanne danske skibsofficerer. Det har været en udfordring at levere den nødvendige, sejltid til tilstrækkeligt mange unge mennesker, hvilket kan slukke drømmen om en karriere til søs, før den overhovedet er prøvet.

Stor efterspørgsel

Der er i dag et mismatch mellem efterspørgslen efter navigatører og maskinmestre med sejltid og uddannelsesmulighederne til søs. Det er nemlig ikke bare rederier, men hele den maritime industri, som efterspørger den type faglært arbejdskraft.

Det vil de danske rederier gøre noget ved. Derfor har de stillet forslag om et friere optag i kombinations med en praktikpladsgaranti. Det vil sikre 350 praktikpladser til søs hvert år, sejltiden skal kunne deles mellem flere rederier, og der foreslås, at officerstuderende modtager SU under praktikken.

Hos rederiet A2SEA hæfter man sig især ved den øgede fleksibilitet, som er nødvendig for at lette adgangen til praktikpladser.

-Der kommer rigtig mange ansøgninger. Der er bestemt et behov for at se på, hvordan man kan gøre det mere fleksibelt. Vi har en forpligtigelse til at uddanne dygtige søfolk, men vi tager selvfølgelig kun dem, vi har plads til, siger Sara Møller Christensen, ansvarlig for Maritime HR i A2SEA, som i dag har fire juniormestre i praktik.

Sammenhængende forløb

Rent praktisk tænkes ordningen administreret fra et fælles praktikkontor, der kan sikre sammenhængende praktikforløb med sejltid fordelt på flere skibe. En fornyelse, som der er behov for, hvis man vil sikre de bedst mulige forhold for de studerende fremover. Det giver også rederierne en nødvendig fleksibilitet i deres planlægning, som ikke er mulig med den nuværende ordning.

-Vi vil gerne bidrage, men det kræver også større fleksibilitet for os, når vi skal bidrage. Det kan være, at vi i årets første seks måneder er ude, men at vi så ligger stille i en periode. Det gør det væsentligt nemmere at planlægge efter, hvis man kan dele sejltiden op, siger Sara Møller Christensen.

Selvom der ikke er mangel på arbejdskraft hos rederierne nu, vil der i fremtiden være brug for kvalificeret arbejdskraft til at skabe vækst. Derfor skal vi allerede nu uddanne de unge, der skal forme frem tiden.

-Det handler helt enkelt om, at vi skal sikre fødekæden til Det Blå Danmark. Det er afgørende for udviklingen af vores maritime klynge, at vi har en løbende tilgang af dygtige unge mennesker, der vælger en karriere til søs. Det giver kvalificeret dansk beskæftigelse på skibene, men er også afgørende for at udvikle forretningen til lands på både rederikontorer og i den maritime industri, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør i Danmarks Rederiforening.

Hun understreger, at fokus i den nye uddannelsespakke er på at få fremtidssikret uddannelserne, så de bliver konkurrencedygtige og sikrer fortsat dansk arbejdskraft. /mb

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062