23948sdkhjf

Søfolk befolker udkanten.

-Jeg bor der, hvor min familie trives, siger kaptajn.

Kaptajn Jack Amtsbiller bruger fire uger til søs og fire uger hos familien. Ligesom en tredjedel af søfolkene i offshore sektoren, har geografien mindre betydning for arbejdspladsen.

Selvom halvdelen af tiden tilbringes om bord på A2SEAS ”SEA CHALLENGER” i England i stedet for hos familien på Ærø, er Jack Amtsbiller ikke i tvivl om, hvor han har hjemme. Hvor arbejdspladsen ligger har mindre betydning for den 38-årige kaptajn og far til tre til Danmarks Rederiforening.

Sådan er det generelt for de danske søfolk i offshore sektoren. Over en tredjedel af de mange søfolk i den maritime offshore sektor bor nemlig i den del af Danmark, som SKAT definerer som yderkommuner.

Jack Amtsbiller flyttede sammen med sin kone til Ærø for 18 år siden, da han startede på Marstal Navigationsskole. Parret fandt sig hurtigt til rette på øen og valgte at blive, selvom de oprindeligt havde rødder i Roskilde og Odense. Det er vigtigt for Ærø at kunne fastholde beboerne, da det sikrer vækst og skaber et solidt lokalsamfund på øen.

-Søfolkene har stor betydning for Ærø. Det skaber et særligt netværk, at der er så mange søfolk. Man har forståelse for de familier, hvor faderen for eksempel er væk halvdelen af tiden, siger Jack Amtsbiller.

-Det er jo ikke et pendlerjob, hvor jeg skal afsted hver dag. For mig har det absolut ingen betydning, om jeg bor på Skagen, Fanø, Ærø eller i København. Det vigtigste for mig er, at jeg bor der, hvor min familie er trygge og har det godt, siger Jack Amtsbiller.

Søfolk fra hele landet

Søfolkene, der servicerer både havvind, olie- og gasindvinding, har ofte flere hundreder kilometer til arbejde, fordi de bor i de såkaldte yderkommuner. Maritim offshore er i dag så specialiseret, at der er brug for højt kvalificerede medarbejdere på skibene. Derfor er der også behov for at rekruttere søfolk fra hele Danmark til at løse opgaverne.

-Det gode ved søfart er, at man ikke er afhængig af, hvor man bor. Vi har søfolk ansat fra hele landet. Det er vigtigt, at vi kan tiltrække den rigtige arbejdskraft, siger Sara Møller Christensen, ansvarlig for Maritime HR i A2SEA.

Zoomer man ind på Danmarkskortet har følgende kommuner forholdsvist flest offshoresøfolk – Fanø, Ærø, Svendborg, Samsø og Esbjerg. Det er dog ikke kun søfolkene, der er til gavn for de mange lokalsamfund i Danmark. Det gælder også rederierne.

En analyse fra konsulenthuset COWI fra september 2016 viste således, at rederierne giver en vigtig saltvandsindsprøjtning til både by- og landkommuners økonomi.

I alt modtog staten og kommunerne 1,8 mia. kr. i indkomstskatter fra ansatte i rederierne i 2015. Derudover leveres der et lokalt bidrag, når virksomhederne køber ind lokalt hos underleverandører, viser undersøgelsen. /mb

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063