Frederikshavnervirksomhed klarer lakselus
Studsgaard A/S på Frederikshavn Havn står bag et banebrydende produkt, der gør op med brugen af medicin og kemikalier for at afluse opdrættede laks. I havdambrug er der store problemer med lakselus, men det har Studsgaard A/S fundet en løsning på i samarbejde med en norsk kunde. Studsgaard A/S har speciale i at arbejde med presenninger og PVC-sejl i store emner. De har udviklet et kar i PVC-sejl – 34 meter i diameter og 9 meter i højden – som man sejler ud til anlæggene og fylder med ferskvand. Man fører laksene over i ferskvandet, hvor de opholder sig i cirka 15 timer, og her dør lusene og falder naturligt af fiskene.
- Man har forsket i, hvordan vildlaks kommer af med deres lus. Det gør de ved at svømme op i ferskvand, hvor lusene dør forholdsvis hurtigt. Vores kar giver en meget stor miljømæssig og sundhedsmæssig gevinst ved at flytte laksene over i ferskvand i en kortere periode, som eliminerer brugen af medicin, forklarer Kaj Studsgaard, direktør i Studsgaard A/S.
Samarbejde åbnede muligheden
Studsgaard A/S har i over 40 år været fast leverandør til den maritime branche med speciale i sejlmageri og specialsyede presenninger, men de arbejder innovativt med materialet, og kundegruppen er i dag meget bred. De første kar til lakseopdræt blev udviklet og produceret for halvandet år siden, og Studsgaard A/S i dag har leveret omkring 30 kar til den samme norske kunde, der distribuerer karrene til laskeopdrættere.
- Laksopdræt udvikler sig i de koldere farvande i hele verden. Vores kar er i dag i brug i Norge, Canada, Skotland og Færøerne, og vi forventer kun, at det vil vokse. Andre udenlandske firmaer har forsøgt sig med at udvikle noget tilsvarende uden den store succes, da de ikke har kunnet holde ret længe, siger Kaj Studsgaard.
Samarbejdet med den norske kunde er opstået ved, at Studsgaard A/S for omkring 15 år siden var involveret i et EU-projekt, hvor de udviklede et prøvekar i mindre skala. Nogle af de involverede partnere har siden fået job hos den norske kunde, og de kontaktede derfor Studsgaard A/S, der satte gang i produktionen af de første kar.
- Det viser, at hvis man er åben for samarbejde og vidensdeling med andre, kan det føre til nye, spændende forretningsområder, siger Lene Kappelborg, erhvervskonsulent i Erhvervshus Nord.
Nye faciliteter øger produktionen
Erhvervshus Nord yder sparring og vejledning til virksomheder i Frederikshavn kommune. Med vejledning om mulighederne i erhvervsfremmesystemet, har Studsgaard A/S fået bevilget 650.000 kroner i støtte fra den nationale FLAG-pulje til at ombygge den eksisterende produktionshal, så den bliver optimeret til fremstillingen af de store kar.
- Det er utrolig vigtigt for at kunne håndtere så store emner. Hver enkelt kar vejer 3-4 tons og kræver i dag 15 mand for manuelt at vende sejlet. Med ombygningen af hallen får vi installeret portalkraner, som bliver i stand til at flytte rundt på så store sejl. Det kommer til at effektivisere vores produktion, og giver os samtidig mulighed for at kunne byde ind på andre opgaver, som indebærer så store emner. Fx sejl til vindmølleindustrien. På sigt forventer vi også at få etableret en skæremaskine i stedet for den manuelle tilskæring, som også vil give nye muligheder og øge fleksibiliteten, forklarer Kaj Studsgaard.
I dag kommer en forholdsvis stor del af omsætningen hos Studsgaard A/S fra de nye kar. De forventer, at forretningsområdet vil vækste med den forbedrede kapacitet, og det vil på sigt føre til ansættelsen af nye produktionsfolk og en operatør.