Åbne markeder er vigtige
Danmarks Rederiforening lagde onsdag formiddag hus til et arrangement om international handel med særligt fokus på USA's engagement. Det skete med de strandede EU-forhandlinger om en transatlantisk frihandelsaftale som bagtæppe.
Dansk skibsfart er i dag Danmarks mest globaliserede erhverv med over 2/3 af eksporten uden for EU’s grænser – heraf over 10 pct. til USA. Det kan derfor koste danske rederier dyrt, hvis store handelsnationer som USA lukker sig om sig selv og sætter handelsbarrierer op for globale eksportvirksomheder, fortalte Jacob K. Clasen, underdirektør i Danmarks Rederiforening.
Han slog et slag for betydningen af fortsatte åbne markeder - og vigtigheden af et fortsat fokus fra EU på at igangsætte nye handelsaftaler.
Sårbare
-Dansk søfart lever af at transportere verdenshandlen, og som et globalt erhverv er vi naturligvis sårbare overfor markedshindrende tiltag. Det amerikanske marked er ingen undtagelse, og de amerikanske politiske signaler kan være dagsordenssættende internationalt. Vi er i en situation nu, hvor der er brug for rettidig omhu, og et samlet EU med en klar og progressiv indsats på frihandel, sagde Jacob K. Clasen.
Med godt 20 mia. i årlig eksport er det amerikanske marked vigtigt for dansk skibsfart. Et af de rederier, som nyder godt af samhandlen med USA, er J. Lauritzen Bulkers. De har betydelige interesser på det amerikanske marked med afsæt i en nylig, stor ordre om transport af biomasse.
-USA er et i dag et rigtig vigtigt marked, og skibsfarten er i høj grad følsom overfor både direkte og indirekte protektionisme. I den forbindelse er det naturligvis bekymrende at følge den tiltagende usikkerhed omkring amerikansk handelspolitik. For os er det vigtigt at konkurrence foregår på markedsvilkår, og at der ikke indføres markedsforvridende tiltag, sagde Peter Borup, President i Lauritzen Bulkers.
Giv tid
Den amerikanske økonomi er, på trods af den svage økonomiske vækst globalt, fortsat en af de bedst præsterende, hvilket understreger vigtigheden af det amerikanske marked. Lars Bo Møller, souschef på den danske ambassade i Washington var klar i mælet omkring den indenrigspolitiske situation i USA i disse dage, og hvad den kan komme til at betyde for den internationale handel.
-Der er ingen tvivl om at denne overgangsperiode i amerikansk politik vil tage længere end normalt. Man må give den nye administration tid og ikke overreagere. Ikke desto mindre er det bekymrende, fra et dansk perspektiv, at man fra amerikansk side er så skeptisk omkring de eksisterende handelspolitiske rammer, som NAFTA og WTO.
Arrangementet om protektionisme og frihandel var arrangeret af Maritime Development Center i samarbejde med Danmarks Rederiforening og SKULD Copenhagen. /mb