23948sdkhjf

Få ensartede regler

ITD: Mere effektiv kontrol via digitale løsninger.

Der er i disse dage en livlig debat om behovet for klarere regler for cabotagekørsel. ITD glæder sig over, at EU-Kommissionen inden for de næste måneder forventes at ville præsentere et forslag til ny definition på cabotagekørsel.

- Forslaget forventer vi os meget af. En ting er dog nye, klare regler for cabotagekørsel. Noget andet og mindst lige så væsentligt er mulighederne for målrettet og effektivt at kontrollere, om cabotagekørslen foregår på lovlig vis inden for de fastsatte EU-regler, siger Karen Roiy, der er chef for Public Affairs hos ITD.

Generelt ser ITD et stort potentiale for forbedring, hvor fokus må være at sikre en målrettet og effektiv kontrol og sanktionering i tilfælde, hvor virksomheder kører cabotagekørsel udover det tilladte, i stedet for at fokusere på rent formelle fejl.

- I ITD arbejder vi derfor blandt andet for, at EU-Kommissionen i forbindelse med den nye vejpakke skal erklære, at elektroniske fragtbreve skal anerkendes i samtlige medlemslande og sikre, at alle medlemslande implementerer e-CMR protokollens regler. Digitalisering af fragtbreve kan ikke kun reducere administrative byrder. Det kan i høj grad også medvirke til en mere effektiv kontrol af fx cabotagekørsler, når elektroniske fragtbreve i fremtiden anvendes som en del af dokumentationen i forbindelse med cabotagekørsel, mener Karen Roiy.

Indtil videre er e-protokollen under CMR-konventionen kun ratificeret i 16 lande. Som det første skridt for at udnytte det fulde potentiale i e-CMR, bør elektronisk CMR ratificeres og accepteres af kontrolmyndighederne i alle EU-medlemslande.

Og så bør der tænkes langsigtet.

- Vi skal se på alle de muligheder, der kan tænkes ind i et smart kontrolsystem. Det gælder de elektroniske fragtbreve, det gælder den nye digitale takograf med GPS fra 2019, og det gælder nummerpladescannerne og meget mere. Tænkes alle – og måske også andre - digitale løsninger sammen i et smart system, så kan det understøtte og supplere myndighedernes kontrolmuligheder.Det sikrer, at kontrollen bliver mere effektiv og målrettet, så myndighederne kan bruge tiden på dem, der ikke kan finde ud af reglerne, mens alle de, der har rent mel i lasten, bare kan køre videre, slutter Karen Roiy. /mb

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125