23948sdkhjf

Uenighed om frihandel

Rederierne taber på europæisk boksekamp.

Rederiforeningen satte tirsdag Danmark og Belgien stævne i Europa-Parlamentet til en verbal boksekamp mellem de to europaparlamentarikere Ole Christensen og Maria Arena fra hvert deres land med meget forskellige holdninger til frihandel. Arrangementet fandt sted under European Shipping Week i Bruxelles.

I den seneste tid har frihandel været et stærkt debatteret emne i Europa-Parlamentet, ikke mindst i forbindelse med afstemningen om den canadiske frihandelsaftale CETA. Her var landene i den socialdemokratiske gruppe i parlamentet rygende uenige, og den uenighed tog de to politikere tirsdag med i bokseringen, hvor særligt emner som protektionisme og frihandelsaftaler skabte en hed debat.

Den belgiske socialist Maria Arena er modstander af den måde CETA er blevet stemt igennem på, lige som hun kritiserer TTIP aftalen mellem EU og USA for at være gammeldags og uigennemsigtig. For hende er det vigtigt, at fremtidens frihandelsaftaler indeholder gennemsigtighed, demokrati, ansvar og solidaritet.

Gammel aftale

-I dag kalder man CETA for fremtidens handelsaftale. Men det er en gammel aftale. Den blev forhandlet færdig i 2014, og selvom der er kommet et nyt parlament siden da, er det stadig en gammel aftale, vi skal stemme igennem, som vi ikke har haft nogen indflydelse på, siger Maria Arena.

-Jeg vil gerne en dag have handelsaftaler med Kina og USA, men jeg vil ikke have en gammeldags aftale, hvor vi ikke bliver hørt.

2/3 af eksporten foregår i dag udenfor EU's grænser. Derfor kan den danske socialdemokrat Ole Christensen godt forstå, at danske rederier presser på for at få skabt flere handelsaftaler over Atlanten, samt til Afrika.

Sikrer arbejdspladser

-Frihandelsaftaler er gode. CETA er den bedste handelsaftale nogensinde. Jeg vil gerne have flere gode og sikre arbejdspladser i Europa. Det gør vi med frihandelsaftaler, sagde Ole Christensen, der tilføjede, at han godt kan forstå investorernes skepsis overfor fremtiden eksportmarked.

-Jeg forstår godt, at investorer på begge sider af Atlanten er lidt bange for politikerne. For de ved ikke, hvordan der bliver reguleret.

I Rederiforeningen bakker man fuldt op om frihandelsaftaler, som er afgørende for, at Danmark fortsat bevarer sin førerposition som en af de største nationer indenfor skibsfart. Adm. direktør Anne H. Steffensen var ligeledes i bokseringen for at debattere.

-Søfart skaber en global sammenhængskraft, der både skaber vækst og jobs. Danske rederier er afhængige af global markedsadgang. Derfor er det nødvendigt, at EU sikrer frihandel med disse markeder, siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063