23948sdkhjf

Disruption à la Trump udfordrer maritim eksport

Danmark kan blive ramt.

af Jenny N. Braat, adm. Direktør i Danske Maritime.

I disse dage er vi alle vidner til, at en række lande med den amerikanske præsident Donald J. Trump i spidsen er i gang med at udføre en politisk disruption på den internationale handelsarena.

Disruption betyder afbrydelse, forstyrrelse eller sammenbrud. Ordet bruges især om det fænomen, at brugen af ny teknologi ændrer markedssituationen markant.

Donald J. Trump har ikke haft to uger i embedet som USA's præsident, før bilfabrikanter placerer deres fabrikker i USA, så de kan sælge deres biler i landet, frihandelsaftaler bliver annulleret, og protektionistiske tiltag bliver taget i brug.

Nationale interesser

Oven i kommer, at Storbritannien har valgt at forlade EU og dermed det handelssamarbejde, som Europa har opbygget siden 1953, og som Storbritannien valgte at blive en del af det i samme år som Danmark, i 1973. England har allerede gennem flere år taget flere og flere skridt til at beskytte nationale interesser inden for bestemte områder.

Tendensen ses også i Asien. Kina har netop lanceret en strategi frem til 2020, hvor man ønsker at øge sin markedsandel inden for skibsbygning med fem procent og inden for maritimt udstyr at øge den til mellem 30 og 40 procent af verdensmarkedet. Det kommer ikke til at ske ved hjælp af de frie markedskræfter, men ved hjælp fra favorable statslige finansierings-, forsknings- og udviklingsordninger og national protektionisme som krav om nationalt indhold i skibe bygget i Kina eller til kinesiske rederier.

Jeg kunne blive ved og nævne lande som Indonesien, Canada, Brasilien mv.

Med verdens største forkæmper for frihed og frihandel vil den nye amerikanske præsidents politik betyde en disruption af verdenshandlen.

Tabere

Lande som Danmark risikerer at blive blandt de store tabere, da vi i mange år har tilrettelagt vores økonomi og vækst på de frie markedskræfter, og hvis de pludselig bliver sat ud af kraft, er det en ny verden.

Den maritime industri er et af de mest globale erhverv i verden. Vi er afhængige af frihandel til at fortsætte vores globale aktivitet, da vi eksporterer langt hovedparten af vores produkter og service.

Regeringen må i gang

Derfor er det særligt vigtigt, at den danske regering arbejder for, at danske maritime virksomheder ikke møder unfair konkurrence ude i verden.

Det arbejde skal ske i EU og bilateralt. Det er også vigtigt, at vi ikke i naivitetens navn glemmer at give vores virksomheder en række redskaber, så de kan modstå denne stigende globale protektionisme.

Hvis vi fortsætter, som om intet er hændt, vil danske virksomheder stå svagere og på sigt miste det terræn, de har opnået.

Jeg håber, at regeringen og de danske ambassader trækker i arbejdstøjet og sikrer danske maritime virksomheder gode muligheder for at tage del i den vækst, som finder sted ude i verden inden for maritim teknologi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078