Mig og min sikkerhedshjelm
Af Henrik Beck
hbe@dasp.dk
Politik- og kommunikationschef
Danske Speditører
Da jeg for ganske kort tid siden havde fødselsdag, gav mine søde, kreative og betænksomme kolleger i Danske Speditører mig en flot hvid sikkerhedshjelm. På et medfølgende kort skrev de med smuk håndskrift, at man jo skal passe godt på halvgamle mænd, der ofte bliver eksponeret for at få et gok i nøden, når de stikker næsten frem i medierne.
Det er den bedste gave, jeg har fået længe. For der følger jo en del knubs med jobbet og den direkte stil, som Danske Speditører lægger for dagen. Vi siger tingene, som de er, og vi gør en dyd ud af at formulere det, så vores budskaber går rent ind.
Det gav eksempelvis en del klø, da vi tillod os at mene, at skrappere regler for containervejning i Danmark end i andre lande er til ugunst for dansk erhvervsliv. Derfor anbefalede vi i februar 2016, at udkastet til den danske bekendtgørelse om containervejning skulle stilles kortvarigt i bero og tilpasses efter, hvad der ville blive pålagt erhvervslivet af økonomiske og administrative byrder i andre lande.
Det skrev vi oven i købet om til folketingets erhvervs-, vækst- og eksportudvalg, der bad erhvervs- og vækstministeren forholde sig til det. Ministeren fejede os fuldstændig ned ad brættet. Vi fik at vide, at der imidlertid var en god grund til, at reglerne skulle være, som Søfartsstyrelsen havde lagt op til. Og det var hensynet til søfartssikkerheden.
Ud til bens
At Danske Speditører havde misforstået det hele, var også linjen i en mail, jeg modtog fra en nær samarbejdspartner i en af erhvervsorganisationerne i kanten af Det Blå Danmark. Det var ikke en privat mail, for han sendte kopi af den til en lang række repræsentanter for de maritime organisationer.
Han skrev: »Kære Henrik. Nu prøver jeg endnu en gang at svare dig, fordi jeg grundlæggende tror på, at man kan tale fornuftigt om tingene.«
Og videre: »Så jeg forstår simpelthen ikke, hvad du vil opnå med din modstand mod en international regel, som DK er forpligtet til at gennemføre. For du opnår i min optik højst at gøre dig ud til bens og forvirre dine medlemmer endnu mere, end de måske er i forvejen.«
Stor skade for erhvervslivet
Senere blev det endnu mere uforståeligt: »Jeg vil en sidste gang kraftigt opfordre dig til at genoverveje jeres krav om en dansk udskydelse, som vil være til stor skade for dansk erhvervsliv.«
Faktum er, at Søfartsstyrelsen i sensommeren 2016 tilsyneladende har erkendt, at den danske implementering af containervejningen rent faktisk er blevet for byrdefulde for erhvervslivet på i hvert fald ét område: Nemlig spørgsmålet om, hvilket certificeringsgrundlag en afskiber eller speditør skal have i hus for at kunne foretage containervejning efter bekendtgørelsens såkaldte metode to.
Nu forsøger vi også på andre områder at få nedjusteret de danske regler til, hvad der rent faktisk bliver praktiseret i lande som Belgien og Holland. Næste søslag med Søfartsstyrelsen kommer til at handle om eksempelvis de vægtafvigelser, der skal accepteres.
Omdømme, rekruttering og manipulation
Sikkerhedshjelmen kan også gøre nytte i den ophedede debat om transportbranchens omdømme og indsatsen for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Her har én af vognmandsorganisationerne refereret mig offentligt for at »advare mod mediekampagner, der omtaler problemer med udenlandsk arbejdskraft.«
Det blev jeg meget overrasket over at læse, for jeg har i virkeligheden sagt og skrevet noget ganske andet:
»Det handler om, at vi på den ene side selvfølgelig hverken kan eller skal benægte eksistensen af østeuropæiske chauffører på de danske veje. Omvendt drejer det sig også om at skabe de bedst tænkelige betingelser for at få succes med de mange gode rekrutteringsinitiativer, der er sat i gang på det seneste. Og det kan skade rekrutteringen, hvis der kommer overdreven megen fokus på de østeuropæiske chauffører. Det handler om at finde den rette balance.«
Det var præcis det, jeg skrev i Lastbilmagasinet 10. maj 2016. Hvordan nogen i ramme alvor kan udlægge det som en advarsel mod mediekampagner om østeuropæiske transportarbejdere i Danmark, har jeg stadig svært ved at forstå.
Det er nok det, som nogle vil kalde en tendentiøs udlægning. Andre vil nok bare kalde det manipulation. For det er jo det, det er. På med sikkerhedshjelmen igen!
Læs respons på ovenstående fra redaktøren på DTL Magasinet, John Larsen