Ønsker vi danske langturs-vognmænd?
Folketingsåret går på hæld.
Lad mig i den anledning runde et område, hvor misforståelserne og fordommene nærmest har stået i kø.
Nemlig i diskussionen om social dumping i transportsektoren.
Når en lastbil transporterer varer rundt i Danmark - det vil sige kører fast indenrigskørsel - kan man med god ret forlange, at chaufføren er ansat og aflønnet på danske vilkår.
Det er også ITD's indstilling. Bare så det er slået helt fast!
Frit udenrigsmarkedMen nu lever vi danskere jo ikke alene af at flytte varer fra den ene landsdel til den anden. Samhandlen med udlandet er selve vores økonomiske livsnerve, og omkring en tredjedel af godstransporten ud og ind af landet foregår med lastbiler.
Når en virksomhed skal have fragtet et parti varer til eller fra udlandet, har den frit valg imellem vognmænd fra alle EU-lande. Sådan har det været, siden grænserne åbnede i 1993. Hvad enten vi kan lide det eller ej.
En lastbil kan i dag frit køre fra Danmark til Sydeuropa uden at bruge tid på toldkontrol ved landegrænserne undervejs. Men hvilke ansættelsesforhold skal chaufføren have?
Dansk overenskomst eller udflagning?Nogle vil hævde, at aflønningen i danske vognmænds lastbiler skal ske efter dansk overenskomst - hele vejen fra Hirtshals til Madrid. Det er et synspunkt med indbyggede problemer.
For det betyder en væsentligt højere transportpris, end eksempelvis en tysk vognmand kan tilbyde. Og udenrigsmarkedet er som nævnt helt frit for transportkøberen.
Et andet bud kunne være, at chaufføren skal have dansk løn for den del af strækningen, der foregår på dansk vej, tysk løn imens han kører i Tyskland, belgisk løn i Belgien osv. Næppe heller realistisk.
Da den danske godskørselslov rent faktisk påbyder den danske vognmand at køre efter dansk overenskomst, begyndte flere af vognmændene med internationale kørsler at udflage lastbilerne fra starten af årtusindet. I ITD er det i dag 12 procent af medlemmerne, der har udflaget.
På de udflagede biler aflønnes chaufføren efter niveauet på det internationale marked. Social dumping? Nej, det kan man ikke konkludere.
Ønsker vi danske langturs-vognmænd?Meningen med de udflagede biler er for det første ikke, at de skal køre indenrigskørsel i Danmark - ITD's analyser peger heller ikke på, at det generelt er tilfældet. For det andet er brugen af en udenlandsk chauffør ikke automatisk lig med slaveri og dårlig ledelse.
Vognmændene sikrer et konkurrencedygtigt transportprodukt på udenrigsmarkedet på samme vilkår som de udenlandske konkurrenter. Samtidig bevarer de arbejdspladser i Danmark inden for lager, logistik og administration. Nøjagtigt som det er tilfældet med de danske industrivirksomheder, der har flyttet dele af deres produktion til lande med lavere lønninger.
Disse internationale vognmænd er gennem det seneste år blevet hængt ud i den hjemlige debat for at være 'snydere', 'løndumpere' og andre ubehagelige ting. Men frem for at mistænkeliggøre de internationale vognmænd skylder kritikerne at fortælle, hvordan de mener, at danske vognmænd skal klare sig på det frie, europæiske udenrigsmarked med 25-75 procent højere chaufførlønninger end konkurrenterne.
Jeg håber ikke, svaret er, at vi slet ikke ønsker europæiske langturs-vognmænd i Danmark.