23948sdkhjf

Overraskende rød støtte til bevarelse af speditøruddannelsen

Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund er ikke begejstret for regeringens planer om at forkorte speditøruddannelsen med et år.

Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund er ikke begejstret for regeringens planer om at forkorte speditøruddannelsen med et år.



Den blå blok i Folketinget er vanligvis lydhøre over fra erhvervslivets behov. Derfor er det heller ikke overraskende, at regeringens oplæg til en reform af erhvervsuddannelserne – der blandt andet forslår speditørelevernes uddannelsestid forkortet med et år – møder kritik fra partiet Venstre.

Her udtalte gruppeformand Kristian Jensen i går i Børsen:

»If it ain’t broken, don’t fix it.«

Undersat til dansk; lad være med at reparere på noget, der ikke er i stykker.

Støtten til Danske Speditørers kritik af reformplanerne fra enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund er ikke hverdagskost.

- Reformen handler om at give erhvervsuddannelserne et løft. Det gælder også de merkantile uddannelser, siger Rosa Lund

Hun vil derfor – som Kristian Jensen – kræve, at regeringens forslag på området skal forhandles.

Regeringens reformforslag betyder i den nuværende form, at speditørelevernes uddannelsestid reduceres. For de elever, der har en gymnasial baggrund skal det nuværende hovedforløb på to år barberes ned til ét år.

Desuden vil forslaget betyde, at speditøruddannelsen åbnes yderligere for handelsskoleelever uden gymnasial baggrund.

Danske Speditører

I brancheorganisationen Danske Speditører har reformplanerne vakt forståelig bekymring.

I dag kommer 80 pct. af speditøreleverne fra det treårige HTX ind i det toårige hovedforløb. Speditørvirksomhederne efterspørger den faglige ballast og modenhed, som HTX'erne har, og de anser hovedforløbet på to år som realistisk. De vil ikke kunne lære de unge fagets grundlæggende discipliner på den halve tid.

- Det er paradoksalt, at man vil lave om på et velfungerende uddannelsessystem, siger adm. direktør Martin Aabak, Danske Speditører.

- Specielt på baggrund af, at en enig branche advarer mod det. I disse dage hører vi om uddannelser, som ingen efterspørger. For vores vedkommende er der tale om en, som både virksomhederne og de unge er glade for.

Fornuftigt reformoplæg

- Det skæmmer et i øvrigt fornuftigt reformoplæg for erhvervsuddannelserne, at man ikke har blik for, at der er fag, som stiller særlige krav. Vores forventning er, at de kommende forhandlinger vil rette op på dette og give plads til, at den eksisterende ordning kan fortsætte, så vores stærkt internationalt orienterede elevuddannelse ikke bliver udhulet. Vi skulle nødigt komme i en situation, hvor store virksomheder føler sig tvunget til at etablere deres egne trainee-programmer. Det vil højst sandsynligt tage livet af elevuddannelsen, belaste konkurrenceevnen og efterlade de mindre og mellemstore virksomheder med et stort rekrutteringsproblem," slutter Martin Aabak.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063