23948sdkhjf

OK: Nisser, pynt og udsyn til vejen

December er tid til julepynt og hygge - også på landevejen. Men inden chauffører og vognmænd eventuelt plastrer forruden til med guirlander og lyskæder, er det en god ide at kende reglerne for julepynt i lastbilen, lyder et venligt julebudskab fra energiselskabet OK.

December er tid til julepynt og hygge - også på landevejen. Men inden chauffører og vognmænd eventuelt plastrer forruden til med guirlander og lyskæder, er det en god ide at kende reglerne for julepynt i lastbilen, lyder et venligt julebudskab fra energiselskabet OK.



I færdselslovens paragraf 67, der handler om udsmykning eller styling af lastbilen, står der, at julepynt i lastbilen højst må hæmme udsynet med 30 procent - og ikke må udgøre en forringelse af sikkerheden ved kørsel.

Det er særligt vigtigt at bemærke, at det er føreren af køretøjet, der er ansvarlig for en overtrædelse af reglerne for udsmykning og ikke vognmanden, selvom han ejer køretøjet og har udsmykket det.

Hos energiselskabet OK, der har 85 tankbiler og 114 chauffører, er julen velkommen i førerhuset, bare man også har fornuften med sig.

Lars Mortensen, driftschef i OK:

- Vi har ikke nogen decideret politik for julepynt i vores tankbiler. Vi kan godt lide julen og vores chauffører skal have lov til pynte lidt til jul, hvis de har lyst. Vi har stor tiltro til, at de gør det på en fornuftig og forsvarlig måde, så det ikke går ud over sikkerheden.

Sikker julestemning

Selvom reglerne for udsmykning sætter grænser for, hvor mange meter guirlander og kvadratmeter julehjerter, chaufføren eller vognmanden må hænge i forruden, så må de naturligvis gerne skabe lidt julestemning i førerhuset. Så længe reglerne ikke brydes.

Hæmmes udsynet mere end 30 procent, kan det medføre klip i kørekortet og, i alvorlige tilfælde, en betinget frakendelse af førerretten. Det samme gælder i forhold til trafiksikkerheden. Udgør udsmykningen en "væsentlig forringelse af sikkerheden", og især udgør en fare for andre trafikanter, kan det medføre alvorligere straf end bøder.

Politiet: Ikke stort problem

Som udgangspunkt er kontrol af udsmykningen en skønssag for den enkelte politimand. Ifølge Rigspolitiets Færdselsafdeling er der meget sjældent skredet ind over for disse sager. Der skrives dog rapporter et par gange om året ved særlige tilfælde.

Uagtsomhed, og især grov uagtsomhed, medfører frafald af forsikringsselskabets ansvarspligt. Ansvarsforsikringens dækning bortfalder ved uheld eller personskader, hvor det kan være juleudsmykningen, der er årsag til skaderne. Det samme gælder kaskoforsikringen.

Foto: Karsten Larsen, chauffør hos OK, kører rundt med sin ’Drengene fra Angora’-havenisse på passagersædet, hvor den ikke dækker udsynet. Til gengæld er den til stor morskab for kunder og forbipasserende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062