23948sdkhjf

Hver femte kender en spritbilist

Hele 19 % af danskerne kender en person, som jævnligt kører spritkørsel. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden ogi næste uge begynder en spritkampagne, så flere kommer sikkert hjem.

Hele 19 % af danskerne kender en person, som jævnligt kører spritkørsel. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden ogi næste uge begynder en spritkampagne, så flere kommer sikkert hjem.



For meget alkohol i blodet og en fod på speederen koster hvert år mange liv i trafikken. Nu viser en helt ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at hver femte person i Danmark kender nogen i omgangskredsen, som man ved eller tror jævnligt kører spritkørsel.

Samtidig viser en optælling fra Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik, at fra 2008 til og med 2012 har 252 mennesker mistet livet og 1435 er blevet kvæstet i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af en knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil involveret i ulykken.

Med andre ord: selv om antallet af spritulykker er faldet over årene, så er spritkørsel stadig et stort problem.

For mange kan det være grænseoverskridende at sige til en anden person, at vedkomne bør lade bilen stå, tage en taxa eller blive og overnatte. Men det er vigtigt at gøre det, da vi alle har et ansvar og mulighed for at forhindre berusede personer i at sætte sig bag rattet og måske være skyld i en ulykke.

- Det er vigtigt, at man tør stille det følsomme spørgsmål, da det kan redde liv. Det kan være en god ide at alliere sig med andre i selskabet og sammen med dem gribe ind, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fra i dag og frem til 20. december vil en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden samt landsdækkende politikontroller minde trafikanterne om at lade bilen stå, når de skal i byen eller til julefrokost, hvor der kommer alkohol på bordet.

- Det er med til at gøre en forskel, når folk deler erfaringer og bliver bedre til at sige fra. Det er afgørende, at vi alle gør noget, så vi undgår at stå i en situation, hvor vi kunne have grebet ind, men lod en person køre, og det endte i en ulykke, hvor mennesker kom til skade, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Flere steder i landet vil store plakater minde om, at allerede inden festen begynder, skal man have aftalt, hvem der kører hjem. Samme budskab vil bilisterne møde på bagenden af 770 busser.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063