Krondyr bliver fotomodeller
Vejdirektoratet undersøger, i hvor høj grad krondyr benytter de faunapassager, som skal føre dyreliv over eller under motor- og motortrafikveje.
Vejdirektoratet har et godt billede af brugen blandt andre dyr, men det er første gang, at krondyrene kommer under lup.
Undersøgelsen kommer til at strække sig over de næste otte år. I den periode skal krondyrbestanden overvåges i områderne nær fem faunapassager på motorvejsstrækningen mellem Bording og Låsby ved Silkeborg, fortæller biolog i Vejdirektoratet Niels Krogh Kristensen.
- Vi vil rigtig gerne vide, hvor mange krondyr, der er i områderne, om bestanden øges eller formindskes over en fireårig periode, og som det vigtigste, hvilke typer af faunapassager der benyttes hyppigst af krondyrene. Vi håber også at få en viden om, hvornår på døgnet krondyrene helst bruger passagerne og på hvilken tid af året, siger han.
Første faunapassage, der undersøges grundigt, er passagen under dalbroen over Funder Ådal – et område hvor bestanden af krondyr er stigende. Det er Carsten Riis Olesen, forskningschef ved Danmarks Jægerforbund, der står for undersøgelsen, og den består af to dele.
- Vi skal ud at lede efter dyrespor og efterladenskaber fra dyrene i de områder på begge sider af faunapassagen, hvor vi regner med, at der færdes krondyr. Og så sætter vi kameraer op, der overvåger passagen døgnet rundt – det vil give os det fulde overblik over, hvor mange dyr, der benytter passagen, fortæller han.
Carsten Riis Olesen er ret spændt på, om undersøgelsen vil vise, at krondyrene allerede bevæger sig under højbroen, der krydser Funder Ådal.