Nu er det tid for reflekser
Natten mellem den 26. og 27. oktober skifter vi til vintertid, og det betyder at de mørke morgener og aftener er på vej.
Børneulykkesfonden og Codan Forsikring opfordrer cyklister og fodgængere til at finde reflekserne frem og passe ekstra godt på i trafikken. En ny undersøgelse fra Codan viser, at næsten 6 ud af 10 danskere ikke bruger reflekser på tøjet i vinterhalvåret.
Næsten hver fjerde cykeluheld sker i mørke eller tusmørke. Dog viser den seneste undersøgelse fra Codan Forsikring, at de glimtende brikker stadig ikke er specielt populære.
Hele 58 % af voksne danskere bruger ikke reflekser, når de færdes i trafikken. For børn under 18 år er tallet 23 %, viser Børneulykkesfondens tal. Brugen af reflekser nedsætter risikoen for at blive kørt ned med 85 %.
I Børneulykkesfonden finder man de nye tal nedslående:
-Det er tredje år, at vi afholder Årets Refleksdag og deler gratis reflekser ud til danskerne, men selvom tallene bevæger sig i den rigtige retning, så er der ikke tale om en markant adfærdsændring i befolkningen. Det er en skam. Nu er det på tide, at de voksne melder sig på banen, tager ansvar, og viser sig som et godt forbillede for vores børn. En lille refleks kan betyde forskellen på liv eller død, siger Henriette Madsen, leder i Børneulykkesfonden.
Erfaringer fra Norge, hvor man også afholder en årlig refleksdag, viser, at reflekser gør en markant forskel. Fodgængere og cyklister, som bærer refleks, bliver synlige på 140 meters afstand, selvom bilisten kun har nærlyset tændt. Det betyder, at bilisten har 10 sekunder til at reagere. Omvendt, hvis man ikke bærer refleks, bliver man først synlig på 25-30 meters afstand, og så har bilisten pludselig kun 2 sekunder til at reagere. De otte dyrebare sekunder kan i sidste ende redde liv.