Borgerne støtter Rømø Havn
Natur- og Miljøklagenævnet afgør Inden for de næste uger, om Rømø Havn får lov til at udvide med oplagsplads og værksteder på det 4,5 ha. store engområde nord for havnen på vadehavsøen.
Efter klager til nævnet fra Danmarks Naturfredningsforening er udvidelsen af Rømø Havns bagland til serviceområde, i forbindelse med opførelse af vindmølleparker i Vesterhavet, foreløbig sat i stå med tab af bl.a. arbejdspladser til følge.
Det har ført til et større borgermøde, arrangeret af Centerforeningen i Havneby på Rømø, hvor resultatet af afstemningen for eller imod blev et rungende ”JA” til Rømø Havns planer.
- Ethvert andet resultat havde heller ikke været til at bære, siger formand i Centerforeningen, butiksbestyrer Dieter Bockholt, i en udtalelse.
Han bakkes op af brugsuddeler Lars Bendtsen, der gør det klart, at hans omsætning i supermarkedet står og falder med projektet på Rømø Havn.
300 indbyggereHavneby har ca. 300 fastboende indbyggere. Næsten halvdelen var mødt frem til Centerforeningens borgermøde. Flere af de tilstedeværende er beskæftiget på havnen inden for reje- og muslingeindustrien, turisterhvervet, retail samt på Rømø-Sild overfarten. For dem vil etableringen af Rømø Havn som servicehavn for havmølleinstallationerne på Nordsøen være et løft af dimensioner. Det vil skabe nye og langvarige arbejdspladser og en hårdt tiltrængt tilflytning af borgere med længere uddannelser.
De første virksomheder er allerede rykket ind på havneområdet. Det gælder Blue Water Shipping og Subsea fra Esbjerg, Siemens Wind Power, Djurs Wind Power DWP og fra 1. januar det tyske selskab wpd offshore solutions GmbH fra Bremen, der står bag opførelsen af havvindparken Butendiek.
Tab på 7 mio. kr.Ballast Nedam, hollandsk storentreprenør og specialist inden for installationsarbejder omkring havmølleparker, skulle have været i gang for nuværende. Selskabet blev stoppet som følge af klagen fra Danmarks Naturfredningsforening.
Det koster havnen et tab på ca. 7 mio. kr., fortalte havnechef Kristen Nedergaard de fremmødte beboere i Havneby. Den hollandske koncern ville placere 50 af sine medarbejdere på havnen i 12 måneder med al den efterspørgsel, deres aktiviteter ville kaste af sig lokalt - bl.a. 12.000 overnatninger og 6 mand nyansat alene på det hotel, hvor mandskabet skulle overnatte.
-Så offshore aktiviteter er noget, der kaster meget af sig lokalt – ikke mindst i perioder, hvor der ellers ikke sker så meget på øen, sluttede havnechefen.