Kommuner vil have statslige penge til bro-beredskab
Staten betaler en stor del af regningen for det særlige beredskab på Storebæltsforbindelsen.
Men på Lillebæltsbroen – som dagligt passeres af dobbelt så mange biler som Storebæltsbroen – er det Middelfart og Fredericia kommuner, som selv må dække de ekstra udgifter til bro-beredskabet. Men efter en voldsom lastbilsbrand vil kommunerne nu have tilskud fra staten til de lokale brandvæsener.
Lillebæltsbroen måtte spærres, efter at en lastbil var brudt i brand på broen. Lastbilen udbrændte, og der skete desuden store skader på broen, som vurderes at skulle repareres for omkring 5 mio. kr.
Branden og den omfattende indsats får nu Middelfart og Fredericia kommuner til at bede staten om penge til de lokale brandvæsener. De peger på, at staten betaler en stor del af regningen for det ekstra beredskab på Storebæltsforbindelsen, mens der ikke er noget tilskud til de to kommuner, som har ansvaret for beredskabet på Lillebæltsbroen. Og mens Storebæltsforbindelsen dagligt passeres af 30.400 biler, så kører 61.700 biler over Lillebæltsbroen.
-Der burde være lige vilkår, når vi lever op til vores ansvar, siger Middelfarts borgmester, Steen Dahlstrøm (S), til TV2/Fyn. Han bakkes op af sin socialdemokratiske kollega Jakob Bjerregaard, der er borgmesterkandidat i Fredericia Kommune.
I Middelfart bruger de blandt andet ekstra penge på et højderedningsberedskab på 12 mand, der kan hjælpe arbejdere, som kommer i problemer på Lillebæltsbroen. De penge vil kommunen gerne have igen. -Det er en statsbro, og det er Vejdirektoratet, der ejer broen. Vi synes, det ville være fair, at give os de ekstra midler, som vi bruger på at skabe tryghed på den nye Lillebæltsbro, siger Steen Dahlstrøm.
Men det er ikke kun penge til højderedningsberedskabet, der er problemet. På Storebæltsforbindelsen er der jævnlige øvelser – men det er der ikke på den nye Lillebæltsbro, og derfor manglede der også erfaring, da lastbilen tirsdag brød i brand.
-Det kunne have vist sig at være en fordel, at der havde været midler til live-øvelser på broen, siger beredskabsinspektør Ole Olsen fra Middelfart Brandvæsen til TV2/Fyn.