Billund-selskab køber fly for 12 milliarder kroner
Martin Møller tager nu sin gigantiske - men trods størrelsen - relativt ukendte, danske flyforretning til nye højder.
Nordic Aviation Capital med base i Billund driver verdens største flåde af mindre regionalfly, og nu vokser flåden, efter NAC og den europæiske turboprop-producent ATR på det internationale Paris Airshow skrev under på en historisk stor ordre på 90 fly af typen ATR-600.
Ordren omfatter 35 fly, som er en fast, ubetinget ordre på 30 ATR 72-600 og 5 ATR 42-600, og 55 fly som er købt som optioner, der kan udnyttes senere. Samlet løber ordren op i 2,1 milliarder dollar - svarende til 11,5 milliarder kroner.
-Vi har gjort ATR turboprop-fly til et af de vigtigste elementer i vores nutidige og fremtidige udvikling. Vi tror på, at regional luftfart gennem de næste par år mere og mere vil være afhængig af denne teknologi, og at ATR-flyene fortsat vil opleve succes med luftfartsselskaber, der henvender sig til dette segment, siger bestyrelsesformand Martin Møller i pressemeddelelsen.
Der er 180 flyselskaber verden over, der bruger ATR, og de er en del af væksten i NAC. De seneste tre år er næsten en af fire ATR blevet solgt til leasingfirmaer. Den udvikling har NAC været i front for som en virksomhed specialiseret i mindre turboprop-fly .
Profit er noget NAC forstår at skabe. I regnskabet 2011/2012 er det primære driftsresultat forøget med 23 procent til næsten 700 millioner kroner ud af en omsætning på 1,5 milliard kroner inklusive flysalg - i en branche der ellers er presset på både priser og høje omkostninger. Dermed er regnskabet det 16. i en ubrudt række med stigende vækst og resultat, skriver NAC.
NAC blev grundlagt i 1990 i Billund og køber, leaser og sælger kommercielle fly, hvor turboprop-flyene er kerneaktiviteten. Flåden består af 171 fly, og de udlejes til 32 leasingtagere, hvor kunderne er selskaber som Lufthansa, Air France, US Airways og Air Berlin.