Danske virksomheder kender ikke prisen på arbejdsskader
Det er de færreste virksomheder inden for transport-, hotel- og restaurations- samt bygge- og anlægsbranchen, der får foretaget beregninger af, hvad arbejdsulykker egentlig koster for virksomheden. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Codan.
I gennemsnit er det således 77 procent af de adspurgte virksomheder, der ikke sikrer, at der bliver lavet beregninger af, hvad arbejdsskader/ulykker koster for virksomheden.
-Undersøgelsen peger på, at kun få virksomheder prioriterer at følge op på arbejdsulykker og analysere, hvad de koster for virksomheden. Det er ærgerligt – for sådanne beregninger er et vigtigt redskab for de arbejdsmiljøansvarlige og virksomhedernes ledelser til i fællesskab at skabe overblik over omfanget af ulykker, siger arbejdsmiljøkonsulent Randi Schjødt Iversen fra Codan Forsikring.
Undersøgelsen viser også, at kun meget få virksomheder er bekendt med, at der per 1. januar 2013 er indført en ny arbejdsskadeafgift, der gør det endnu dyrere for virksomhederne, når skaden sker. Mere end tre ud af fire virksomheder (77 procent) svarer nemlig, at de slet ikke kender noget til den nye afgift, og af de 22 procent, der kender til arbejdsskadeafgiften, er det hele 85 procent, der ikke ved, hvad den egentlig indebærer.
Afgiften betyder ellers, at arbejdsskader bliver dyrere for virksomhederne, fordi arbejdsgivernes bidrag til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring bliver forhøjet.
Den nye arbejdsskadeafgift er beregnet sådan, at arbejdsgivere i brancher med høje udgifter til arbejdsskader vil betale mere end arbejdsgivere i brancher med mindre udgifter – og dermed også færre ulykker.
Det er dog kun få (3,5 procent), der ser, at den nye afgift kommer til at bidrage til at sænke antallet af arbejdsskader eller ulykker i virksomheden. 90 procent mener, at det ikke vil have betydning for antallet af arbejdsskader.
Ønsker man som virksomhed at blive klogere på, hvad arbejdsulykker koster for virksomheden, opfordrer Codan til, at man rådfører sig med eksperter inden for arbejdsmiljøøkonomi eller eksempelvis kigger nærmere på eksisterende redskaber til arbejdsmiljø-beregninger, som f.eks. Erhvervsstyrelsens arbejdsmiljøøkonomiværktøj for små og mellemstore virksomheder.
Værktøjet er udviklet i samarbejde med COWI og PriceWaterHouseCoopers og er et udvidet regneark, som den arbejdsmiljøansvarlige, i samarbejde med f.eks. den økonomiansvarlige, kan bruge til at synliggøre skjulte omkostninger og gevinster ved arbejdsmiljøet, og dermed forbedre beslutningsgrundlaget for investeringer i virksomhedens skadesforebyggende arbejde.
Codans undersøgelse om arbejdsskader er gennemført af analysevirksomheden Wilke blandt mere end 200 virksomheder fordelt på tre brancher (transport, hotel & restauration samt bygge- og anlæg).