23948sdkhjf

Gidsler fra coasteren Leopard frigivet

Udenrigsministeren: Somaliske pirater har endeligt frigivet de seks søfolk fra coasteren Leopard, der har været holdt som gidsler i næsten 28 måneder.

Udenrigsministeren: Somaliske pirater har endeligt frigivet de seks søfolk fra coasteren Leopard, der har været holdt som gidsler i næsten 28 måneder.



Det er i dag lykkedes at få frigivet besætningen fra Leopard – herunder to danske skibsofficerer Eddy Lopez og Søren Lyngbjerg og fire filippinske søfolk – der har været holdt som gidsler i Somalia siden 12. Januar 2011. De frigivne er nu i sikkerhed og på vej hjem.

- Jeg er lettet over, at det endelig er lykkedes at få gidslerne frigivet, siger udenrigsminister Villy Søvndal.

- Det har været en langvarig og ekstremt opslidende gidselaffære, som har tæret hårdt på søfolkene og deres pårørende. Vi kender endnu ikke detaljerne om søfolkenes tilstand, men vigtigst lige nu er, at de er i sikkerhed og får den fornødne behandling, udtaler udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

- Mine tanker går lige nu til søfolkene og deres familier og pårørende i Danmark, Chile og Fillippinerne. De har alle været under et ekstremt pres, som jeg tror kun de færreste kan forestille sig. Jeg opfordrer derfor også til, at søfolkene nu får ro til at vende hjem til friheden og deres familier efter et meget langt fangenskab, siger Villy Søvndal, der slutter med at fordømme de somaliske gidseltagere.

- Jeg vil også her fordømme og på det kraftigste tage afstand fra de forbrydere, som står bag gidselaktionen. Det er kyniske og skruppelløse mennesker, som fortjener at blive fanget og retsforfulgt. Og selvom den internationale indsats mod pirateri betyder, at der heldigvis efterhånden er langt imellem, at somaliske pirater har held til at tage nye gidsler, så sidder der stadig andre søfolk fanget derude.

34-40 millioner i løsesum

Ifølge søfartsportalen Shippingwatch.dk, er der betalt en løsesum på et sted mellem 30 og 40 millioner kroner for at få løskøbt de seks søfolk. Det er uvist, hvem der har betalt løsesummen, men forhandlingerne om frigivelsen er formentlig foretaget af Udenrigsministeriet uden medvirken fra de seks gidsler arbejdsgiver.

Rederiet Shipcraft i Holte, der ejede coasteren Leopard, er blevet udsat for voldsom kritik fra brede kredse i dansk søfart – herunder fra Danmarks Rederiforening. Shipcrafts ejer – den svenske mangemillionær John Arne Larson – og rederiet ledelse har angiveligt udvist en stærkt kritisabel passivitet under hele den mere end to år lange gidseltagning.

Fagforbundet Søfartens Ledere har i dag – efter offentliggørelsen af frigivelsen – meddelt, at man har politianmeldt Shipcrafts ejer, den adm. Direktør Claus Bech og bestyrelsesformanden Sysser Erlang Philipson for overtrædelse af Straffeloven. Anmeldelsen blev indgivet tilbage i november 2011 og politiadvokat Helle Just Christensen ved Nordsjællands Politi bekræfter, at anmeldelsen efterforskes.

Rederiforening smider Shipcraft ud.

Rederiforeningen af 2010 – der hører under Danmarks Rederiforning – har i dag meddelt, at foreningen har ekskluderet Shipcraft, fordi rederiet ikke har levet op til sit ansvar i gidselaffæren.

- Vi vurderer, at Shipcraft ikke i tilstrækkelig grad har levet op til deres ansvar. Vi må kunne forvente, at et rederi, der sejler ind i piratplaget farvand med besætning og skib, har forholdt sig til den kendte fare og villighed til at gøre alt, hvad der står i ens magt for at løse en gidselsag hurtigst muligt, siger foreningens formand Søren Nørgaard Thomsen til epn.dk.

De somaliske pirater angreb coasteren Leopard på en position ud for Oman 12. Januar 2011. Skibets lave fribord og langsomme fart gjorde coasteren til et let offer for piraterne. Det lykkedes dog besætningen at sabotere skibets motor og styregrej, så skibet ikke kunne sejle videre, inden piraterne tog dem som gidsler. Derfor valgte piraterne at tage gidslerne med til Somalia, hvor det er blevet holdt fanget under kummerlige forhold. Styrmand Søren Lyngbjørns helbred har været dårligt under størstedelen af den langvarige gidseltagning og han har angiveligt, hverken kunnet gå eller stå i den seneste tid.

Statsminister Helle Thorning Schmidt sender de varmeste hilsner til de frigivne søfolk og deres pårørende. Samtidig opfordrer hun medierne til at lade gidslerne og deres familier få fred i den kommende tid.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062