RUT i Kommissionens søgelys
Udenlandske virksomheder, der ønsker at levere tjenesteydelser i Danmark, skal som udgangspunkt anmelde sig til register for udenlandske tjenesteydere - det såkaldte ’RUT’.
Danmark har netop skærpet kravene til, hvilke oplysninger virksomhederne skal registrere sig i RUT med, ligesom Arbejdstilsynet har fået mulighed for at udstede bøder til virksomheder, der ikke overholder kravene .
Nu ser EU-domstolen med en ny afgørelse ud til at ville gøre livet surt for RUT.
Brancheorganisationerne ATL og DI har besluttet at følge udviklingen på området ganske nøje, da afgørelsen har stor principiel betydning.
Hvis en udenlandsk virksomhed ønsker at udstationere medarbejdere i forbindelse med leveringen af tjenesteydelsen, skal virksomheden registrere en række oplysninger i RUT.
Danmark har RUT og Belgien Limosa, og det var netop dette system den belgiske sag omhandlede.
I Limosa skal udenlandske udstationerede selvstændige erhvervsdrivende eksempelvis registrere oplysninger om data til identifikation af den selvstændige erhvervsdrivende, startdato for udstationeringen i Belgien, den forventede varighed af udstationeringen i Belgien, angivelse af det sted i Belgien, hvor arbejdsydelserne udføres, angivelse af den type tjenesteydelser, der udføres under udstationeringen, momsregistreringsnummer i oprindelseslandet eller virksomhedsnummer og data til identifikation af den belgiske bruger.
Domstolen fastslog, at registreringskravet i ’Limosa’ vanskeliggjorde leveringen af tjenesteydelser fra udenlandske virksomheder på Belgiens område, og dermed var en forskelsbehandling i forhold til udenlandske virksomheder.
EU-Kommissionen er i gang med at forberede en sag mod Danmark, hvilket formentlig er begrundet i, at kommissionen mener, at RUT - ligesom Limosa - medfører en forskelsbehandling af udenlandske tjenesteydere, og denne forskelsbehandling ikke kan begrundes i nationale hensyn.