Nordiske og franske vognmænd i fælles front
Cabotagesituationen i EU er blevet den sag, der nu har samlet de nordiske vognmænd i den førende nordiske organisation for transport NLA og de franske vognmænd i den førende franske organisation FNTR.
32.000 vognmænd fra Norden og Frankrig har dermed valgt at stå skulder ved skulder.
FNTR og NLA er stærke modstandere af en yderligere liberalisering af cabotage i 2014 og opfordrer til, at der arbejdes for at sikre, at cabotage forbliver en midlertidig, ikke-permanent og ikke-løbende aktivitet.
- Konsekvenserne af cabotage er for både FNTR og NLA en af de største udfordringer vores medlemmer står over for. Vi er enige om, at cabotage skal forblive begrænset, indtil de sociale og skattemæssige forhold i EU er bedre harmoniseret. Cabotage skal også forblive en midlertidig og begrænset aktivitet forbundet med en international transport, som det altid har været hensigten, siger DTLs adm. direktør og formand for NLA, Erik Østergaard.
Organisationerne har haft deres første fælles møde for at drøfte udfordringerne. I en fælles erklæring har de udtrykt deres vilje til at udvikle samarbejdet og fastholde en tæt kontakt – ikke mindst for sammen at opbygge en alliance i kampen mod konsekvenserne af cabotage.
- Vores møde i Paris viste de klare fælles holdninger, som vores to organisationer har, konstaterer Erik Østergaard.
- Det er derfor også vigtigt, at Kommissionen tager sit ansvar alvorligt og gennemfører en ordentlig og omfattende analyse af vilkårene og situationen i dagens marked for vejtransport for at få afdækket de reelle vilkår og konsekvenser i dagens marked.”
Erik Østergaard tilføjer, at det også er vigtigt, at der bliver set med alvor på, hvilke sociale vilkår en chauffør egentlig arbejder under, når der udføres cabotage.
- I dag er der kun cabotageregler for lastbilen, ikke for arbejdskraften, der styrer lastbilen. Det skal der rettes op på for at genetablere lige og retfærdige vilkår for konkurrencen.