Betalingslov fik positivt aftryk
Et EU-direktiv om renter ved for sen betaling var lige ved at ændre normen for betalingsfrist til 60 dage i stedet for den hidtil sædvanlige, nemlig løbende måned plus 30 dage.
- Direktivet indeholdt et krav om at regulere betalingsfristen, som vi ikke tidligere har haft i Danmark, forklarer adm.dir., cand.jur. Martin Aabak, Danske Speditører.
- Fra starten havde vi gjort opmærksom på, at der er en kedelig tendens til at forlange meget lange betalingsfrister, og at direktivets maksimumsgrænse på 60 dage ville forstærke denne trend. Derfor bad vi om, at de 30 dage blev gjort til normen, sådan som direktivet giver mulighed for.
- Justitsministeren holdt fast ved de 60 dage i lovforslaget, men folketingets partier bakkede os op. Det er et positivt eksempel på, at folkevalgte lytter til saglige argumenter fra erhvervslivet.
For Danske Speditører har det været magtpåliggende at modvirke en stigende tendens til, at leverandørkreditter benyttes som finansieringskilde.
- Betalingsfristen fra leverandørens side er i sagens natur en omsætningskredit, som skal muliggøre den administrative håndtering af faktura, fakturakontrol, anvisning og betaling, siger Martin Aabak. Tidssvarende teknik gør det muligt at gennemføre alt dette på endog meget kort tid.
Det vil stadig være muligt at aftale længere betalingsfrister i forretningsmæssige aftaler, men det skal være rimeligt og ske individuelt, udtrykkeligt og med gensidig bekræftelse.
Danske Speditører tog initiativ til at gå sammen med Håndværksrådet og vognmandsorganisationen DTL for at forklare det fælles synspunkt på den nye lov for politikerne.