Bro splitter politikerne
Storstrømsbroen er slidt ned, og der skal bygges en ny.
Så langt er politikerne enige. Men spørgsmålet om, hvor penge skal komme fra splitter folketingets fløje forud for tirsdagens trafikforhandlinger. Her mødes kredsen bag trafikforliget, som tæller alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, for at finde penge til broen.
Regeringen har i sit udspil til finansloven lagt op til, at de 3,9 milliarder kroner, som broen forventes at koste, skal tages fra de midler, der er blevet tilovers fra indkøbet af et nyt signalsystem til den danske jernbane. Men hos Venstre og Dansk Folkeparti vil man i stedet finansiere projektet med de fremtidige indtægter fra den kommende forbindelse mellem Danmark og Tyskland over Femern Bælt.
- Storstrømsbroen er en vital del af hele Femern-projektet, siger Kim Christiansen, trafikordfører for Dansk Folkeparti til folketidende.dk.
Oppositionspartierne mener i stedet, at pengene fra signalprojektet bør bruges til yderligere elektrificering af jernbanen og til en række vejprojekter, som samler støv på grund af manglende finansiering.
Hos Socialdemokraterne pointerer trafikordfører Benny Engelbrecht, at der er flere projekter, end der er finansiering. Regeringen vil derfor gå efter at få EU til at medfinansiere en ny Storstrømsbro, men dette kræver ifølge Benny Engelbrecht "en sikker finansiering af projektet", og det er fremtidige indtægter fra Femern ikke.
Han påpeger, at EU-tilskuddet kan blive på helt op til 40 procent af broens pris på 3,9 milliarder kroner.