23948sdkhjf

Moody's bekymret for SAS – og det er Købehavn også

Kreditvurderingsbureauet Moody’s følger med stor interesse udviklingen i SAS' kamp om at få en altafgørende låneaftale i hus.

Kreditvurderingsbureauet Moody’s følger med stor interesse udviklingen i SAS' kamp om at få en altafgørende låneaftale i hus.



For hvis det skulle mislykkedes, kan konsekvenserne for SAS være store.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Trods sparerunder gennem årene, er det stadigt svært for SAS at blive profitabel. De udmeldte omkostningsreduktioner er udmærkede, men selskabet fortsætter med at have problemer. Så spørgsmålet er, hvor stor effekt de vil have på selskabet. Vil det være nok til, at SAS kan nå sine indtjeningsmål, spørger seniorkreditchef hos Moody's, Richard Morawetz, i en udtalelse til Dagbladet Børsen.

Richard Morawetz er især bekymret over SAS' finansielle beredskab, der blev opgjort til 17 pct. af omsætningen i forbindelse med aflæggelse af regnskabet for tredje kvartal. Det er lidt for langt under de 20 pct., der er selskabets målsætning, til at passe Morawetz og Moody's smag.

Iagttagere har spekuleret i, at den eneste grund til, at SAS ikke blev nedgraderet yderligere end den Caa1-vurdering, som selskabet fik tilbage i maj, er, at de nordiske stater er storaktionærer i virksomheden, hvilket giver en stor tryghedsbuffer.

Det er med en ordentlig gang bæven, at erhvervsliv, interesseorganisationer og københavnsk politik følger situationen i det kriseramte SAS, der netop har lanceret endnu en spareplan, der nok en gang skal forsøge at skabe finansiel stabilitet i det primært statsejede luftfartsselskab.

Ender krisen med at tage livet af SAS, kan det nemlig resultere i et ordentligt nyrestød til hovedstadens og også Danmarks økonomi, frygter flere iagttagere. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ikke mindst Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er godt og grundigt bekymret på SAS', Københavns og Danmarks vegne. Derfor opfordrer han de statslige ejere til at komme ind i kampen.

- SAS har for vigtig betydning til, at de nødvendige beslutninger ikke bliver truffet. Det vil være en kæmpe opgave at fylde det hul, der måtte opstå, hvis SAS ikke bruger København som knudepunkt længere, mener han.

Og sagkundskaben bakker ham op. SAS' rolle er afgørende. Rollen, men ikke SAS, siger Martin Hvidt Thelle, partner i Copenhagen Economics.

- Det handler ikke om, at det er SAS, men om der er et knudepunkt. Det giver noget ekstra. Det betyder, at vi er "punching above our weight", at vi har en bedre tilgængelighed, end vores størrelse berettiger til. Det er med SAS gjort i mange år, og det har givet noget ekstra til regionen. Men skulle SAS ikke gøre det længere, vil nogle andre jo udfylde den rolle, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065