Havneudvidelse i Hanstholm kan skabe hundredvis af jobs
Der er udsigt til masser af nye jobs og ekstra indtægter i kommunekassen, når Hanstholm Havn bliver udvidet.
En ny oplandsanalyse viser, at ikke kun havnen får gavn og glæde af de nye muligheder. Erhvervslivet og indbyggerne i Hanstholm og resten af Thisted Kommune kan se frem til øgede indtægter og jobmuligheder.
Byggeriet af en ny, større havn vil alene skabe omkring 70 jobs årligt, mens der efterfølgende er udsigt til cirka 365 nye arbejdspladser. Læg dertil omkring 269 ekstra jobs i oplandet som en afledt effekt af den øgede aktivitet på havnen.
Det er hovedkonklusionerne i en ny oplandsanalyse, som den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij har udarbejdet for Hanstholm Havn. Analysen er en del af den VVM-redegørelse, der skal præsenteres senere på året for byrådet i Thisted Kommune som led i godkendelsen af første etape.
Vækstmotor i havnenGrontmij har med afsæt i en økonomisk model udviklet af Syddansk Universitet (SDU) og Danske havne kortlagt de økonomiske konsekvenser af havneudvidelsen, som vil tredoble havnens størrelse. Udvidelsen åbner for et enormt offshore-marked i de services, der skal udføres på Nordsøens boreplatforme hvert femte år, og i ophugning af udtjente boreplatforme.
Samtidig betyder udvidelsen, at Hanstholm Havn kan få øget del i markedet for servicering af skibe og installation af havvindmølleparker. Også omsætningen i den vigtige fiskerihavn vil blive øget.
- Analysens konklusion er klar. En havneudvidelse er en vækstmotor i bredeste forstand. Det vil gavne fiskeriet, virksomhederne i og omkring havnen samt resten af kommunen og videre ud i regionen, siger Thisted Kommunes borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V).
Millioner i kommunekassenHun kan ifølge oplandsanalysen se frem til, at kommunen får en øget skatteindtægt på 78 millioner kroner om året efter en udvidelse af havnen.
- Det understreger blot, at en udvidelse af havnen giver en masse nye muligheder og vil bringe indtjening til egnen. Men i sidste ende kan det være med til at gøre denne del af Danmark langt mere interessant for nuværende og kommende indbyggere. Vores befolkningstal og skattegrundlag skrumper, siger borgmesteren.
Udvidelsen af havnen sker etapevis. Første etape omfatter nye ydermoler, mens de efterfølgende etaper skal etablere nye havnearealer på land. Den forventede anlægsinvestering til ydermolerne er ca. 500 millioner kroner, og Hanstholm Havn fremlægger senere i år en finansieringsmodel for byrådet i Thisted Kommune. Målet er at kunne gå i gang med anlægsarbejdet i foråret 2013.
Erhvervsliv venter på udvidelse- Hanstholm Havn har tre ting, som understøtter udvidelsen; beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Vi ligger godt i forhold til de kommende projekter omkring ophugning af boreplatforme, servicering og installation af vindmøller i Nordsøen, landing af fisk, godshåndtering på land og vand samt servicering af skibe. Det bør vi udnytte, for det lokale erhvervsliv venter bare på en udvidelse, siger havnedirektør Birgitte Juhl Svendson.
Hun henviser til en undersøgelse fra juli i år, hvor Thisted Kommune har spurgt det lokale erhvervsliv, hvad kommunen bør gøre for at blive en endnu mere attraktiv erhvervskommune. Her ligger en udvidelse af havnen på en delt 2. plads, mens fokus på at tiltrække flere borgere ligger på 1. pladsen.
Hvis udvidelsen ikke bliver til noget, er der nemlig risiko for, at havnen mister sin konkurrenceevne og dermed rammer erhvervslivet. Foruden tab af indtægter og arbejdspladser vil det også betyde, at endnu mere gods og trafik ender på vejene frem for søvejen. Det viser beregninger i VVM-redegørelsen til byrådet.
- Tænk på, hvad anlæggelsen af den nuværende havn i Hanstholm betød for området i 60’erne og 70’erne. Før den tid var der ikke andet end et fiskerleje. Og på det seneste er det tydeligt at se, at det er gået tilbage, da vi mistede færgedriften. Vi er nødt til at gøre noget, hvis skal skabe en fremtid for Hanstholm og omegn, siger Birgitte Juhl Svendson.