Forsker skal granske antipirat-vagter
Syddansk Universitet har iværksat et juridisk forskningsprojekt, der skal undersøge og beskrive de juridiske rammer for anvendelsen af bevæbnede vagter som værn mod pirater.
Forskningsprojektet, der blandt andet skal resultere i en håndbog om de juridiske faldgruber ved anvendelsen af civile bevæbnede vagter om bord på handelsskibe, er støttet af Den Danske Maritime Fond.
- Undervejs i projektet kommer vi bl.a. med en håndbog, som henvender sig til skibsførere og andre centrale aktører. Håndbogen skal hjælpe dem med at undgå de juridiske faldgruber som fx kaptajnen - den øverste myndighed om bord - kan komme ud for ved brug af private, bevæbnede vagter, siger dr.jur. Birgit Feldtmann, der leder projektet på Juridisk Institut under SDU.
Selv om en lang række søfartsnationer – herunder Danmark – og FN har tilladt anvendelsen af civile bevæbnede vagter som værn mod pirater, og FN er på trapperne med en certificeringsordning for de selskaber, der stiller de bevæbnede vagter til rådighed for rederierne, så er de juridiske rammer endnu langt fra fastlagt og såvel national, som international, retspraksis er usikker.
- Den retlige ramme er stadig under udvikling. Det gælder både nationalt og internationalt. Nogle centrale retlige spørgsmål, som fx spørgsmålet om rammen for lovligt selvforsvar mod piratangreb, er ikke grundigt analyseret, og det forhold skal forskningsprojektet gerne rette op på, siger Birgit Feldtmann.
Det skriver maritimedanmark.dk med Søfartens Ledere som kilde.